Proizvodnja vina i rakije

Zamućenje rakije

Jun
27

Zamućenje rakije

Sezona pečenja rakija je počela, a sa njom i problemi koji prate ovu vrstu proizvodnje. Jedan od najčesćih problema je pojava mućenja rakije. Razloga za postojanje ove pojave je nekoliko.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više
Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Održala se radionica ''Odabir odgovarajućih kvasaca i uslova za feermentaciju kljuka od kajsije''

Jun
18

U subotu  16.06.2018 u održana je radinica na gazdinstvu Munćan Svetislava u Konaku sa temom ''Odabir odgovarajućih kvasaca i uslova za fermentaciju kljuka od kajsije''

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Oksidativni defekti vina

Maj
03

Oksidativni defekti vina

Koncept oksidativnih defekata je sasvim subjektivan, jer ima mnogo vina gde se oksidativni karakter (rancio) smatra poželjnim. Kao što su Vin Jaune ili Sherri. Ovaj tip oksidisanog utiska  međutim nije poželjan  u drugim vrstama vina gde je svežina bitan kvalitet. Godinama se smatralo da je kiseonik isključivo neprijatelj vina. Međutim uloga kiseonika u razvoju crvenih vina je nezamenjiva. Oksidativna faza tokom starenja vina je nezaobilazna za normalan razvoj boje  kod crvenih vina.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Održano predavanje ''Proizvodnja voćnih rakija''

Mart
30

12.03.2018. godine  održalo se predavanje u Jasenovu u sali lovačkog doma sa početkom u 10.15 sati i u lovačkom domu u Dupljaji od 13H, sa temom ''proizvodnja voćnih rakija''. Predavanje održao dipl. ing.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Održano predavanje ''Prezentacija rezultata Sv. Trifun u Poljoprivrednoj školi''

Mart
27

U četvrtak 15.03.2018. godine  održano je predavanje u Poljoprivrednoj školi sa početkom u 17.00 sati, sa temom ''Prezentacija rezultata takmičenja Sv Trifun 2018''. Na predavanju koje je  držao dipl. ing.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Predavanje u Miletičevu

Mart
27

U sredu 28.02.2018. godine  održano je predavanje u Miletićevu u sali mesne zajednice sa početkom, sa temom ''proizvodnja voćnih rakija''. Predavanje održao dipl. ing. Čejić Vladimir. Prisustvovalo je 12 proizvođača.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

Sazrevanje vina

Feb
27

Sazrevanje vina

 

U prvim mesecima u godini vino iz prošlogodišnje berbe je već uveliko pretočeno bar jedanput nakon završene fermentaceije, a neka i dva puta. Vina su još uvek mlada i lepršava po svojim svojstvima ali postepeno ulaze u svoj ciklus sazrevanja. Kako će se vino razvijati i štititi zavisi ne samo od temperature podruma i kvaliteta sudova već uveliko i od zaštite od oksidacionih procesa i mikrobioloških promena. Najpoznatije sredstvo koje nam to omogućava je upravo sumpor-dioksid.

Objavio vladimir.cejic pročitaj više

DEGUSTACIJA VINA

Feb
20

DEGUSTACIJA VINA
 

Iako berba groždja, u uzem smislu, ne spada u proizvodnju vina, ipak se ona ne može potpuno odvojeno posmatrati, jer berbom vinskog grožđa počinje i proizvodnja vina. Zato se i kaže:

                "Kvalitet vina se rađa u vinogradu, a formira i završava u podrumu

Objavio lazark pročitaj više

PSS Ruma-Održana radionica "Ocenjivanje kvaliteta vina"

Feb
20

U Stejanovcima je, u sredu, 14.02.2018. održana radionica

„Ocenjivanje kvaliteta vina“

Cilj radionice je bio upoznavanje proizvođača  sa parametrima za organoleptičko ocenjivanje vina. Organoleptička analiza vina podrazumeva ocenu njegove boje, bistrine, mirisa i ukusa.

Posmatranja i probanja kod organoleptičke analize vrši se na vinima nasutim u čaše.

Čaše za degustaciju moraju biti izrađene od bezbojnog stakla, što manje debljine i bez ikakvih ukrasa.

Objavio sandak pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Proizvodnja vina i rakije