Živinarstvo

Baterijski sistem držanja živine

Dec
28

Ovaj sistem podrazumeva korišćenje kaveza i prvi put je počeo da se koriste u SAD  1930. godine. Sadašnji baterijski sistemi omogućavaju potpuno odvajanje živine od njihovog fecesa, što doprinosi smanjenoj pojavi parazitarnih i zaraznih bolesti. Takođe smanjenju rizika od infekcije utiče i primena principa „ all in – all out „ . Kokoši se uvode u objekte pre pronošenja i drže se do 72. nedelje. U Evropi se drži 5 kokoši u kavezu, a u zemljama Severne Amerike i više.

Objavio zoranr pročitaj više

ISPORUKA UTOVLJENIH PILIĆA

Dec
11

ISPORUKA UTOVLJENIH PILIĆA Da bi se obezbedila efikasnost proizvodnje i kvalitet proizvoda, pre i za vreme hvatanja, transporta i klanja pilića moraju se poštovati određena pravila. Ovo je veoma osetljiv deo proizvodnje i ukoliko se obavi nestručno i nepažljivo štete koje nastaju na samom kraju tova mogu biti veoma velike. Mora se dobro organizovati vreme isporuke, dolazak vozila na farmu i dodatna radno snaga, po mogućstvu uigrana ekipa koja će brzo i kvalitetno obaviti posao. Vodite račune o sledećem: • Napraviti plan isporuke.

Objavio peram pročitaj više

PSS Sombor - Balans u ishrani životinja

Okt
20

Kako bi se održalo dobro zdravlje kod domaćih životinja, mora da se uspostavi pravilan balans između alkalnih i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.

Objavio zvonkodz pročitaj više

PSS Sombor - Značaj proteina u ishrani stoke

Sep
13

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

- valin (neophodan je za funkcionisanje centralnog nervnog sistema);

- leucin (sinteza proteina tkiva i krvne plazme);

- izoleucin (iskorišćenje ostalih aminokiselina);

- treonin (isto kao prethodno);

Objavio zvonkodz pročitaj više
Objavio gordanao pročitaj više

Optimalne temperature za gajenje nkih vrsta životinja

Jun
30

Domaće životinje mnogo teže podnose visoke temperature nego niske.Naravno i kod nižih temperatura kada se radi o ekstremima reakcija je ista kao kod visokih temperatura.
Različite vrste domaćih životinja različito podnos visoke temperature.Najmanje su osetljivi konji, jer mogu obilno da se znoje, pošto su im znojne žlezde izuzetno ktivne.
Goveda imaju mogućnost znojenja samo na prednjem delu tela, samim tim je rashlađivanje znojenjem nedooljno.
-Živina je veoma osetljiva jer nema znojne žlezde.višak toplote odaju opuštanjem krila i putem dahtanja.

Objavio branislavap pročitaj više

PSS NOVI SAD: Održana radionica u Novom Sadu

Jun
29

Dana 12.06.2017. godine u 09:00 h održana je radionica u Novom Sadu u Živinarskoj zadruzi.. Radionicu je održao savetodavac za stočarstvo Novaković Zoran. Tema radionice je bila Tehnološka problematika kod izvođenja pilića. Radionici je prisustvovalo 3-oje zaposlenih.

Objavio zorann pročitaj više

Radionica u Šurjanu

Jun
26

Dana 23.06.2017. održao sam radionicu u Šurjanu sa temom Registracija farmi za stočarstvo.Radionici je prisustvovalo troje slušalaca.

Objavio predragp pročitaj više

Radionica Aradac

Jun
16

Dana 16.07.2017. god. održao sam radionicu na partnerskom gazdinstvu Ratka Trivunovića iz Araca sa temom registracija farmi u stočarstvu.Radionici je prisustvovalo 3 slušaoca.

Objavio predragp pročitaj više

Radionica u Stajićevu

Jun
14

Dana 13.06.2017 god. održao sam radionicu na PG Šušak Branislava u Stajićevu sa temom Registracija farmi u stočarstvu.Radionici je prisustvovalo troje slušalaca.

Objavio predragp pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Živinarstvo