Svinjarstvo

PSS SENTA: Predavanje u Senti

Jan
18

Dana 16.01.2018. godine savetodavci PSS Senta u prostorijama SO Senta održali su predavanje sa sledećim temama:

Pravilnik o IPARD II podsticajima - Ana Prijović 

Aktuelni javni pozivi - Jovana Marić

Standardi u stočarstvu za učešće u IPARD programu - Sabolč Vartuš

Predavanju je prisustvovalo 33 proizvođača

Objavio anap pročitaj više

Tehnološki proces proizvodnje u svinjarstvu

Dec
28

Proizvodnja prasadi počinje uvođenjem nazimica u bukarište i prebacivanjem zalučenih krmača iz prasilišta u bukarište. U njemu se krmače drže grupno ili odvojeno sve do pojave estrusa, koji se u zavisnosti od dužine perioda sisanja prasadi javlja 5 do 10 dana po zalučenju. U bukarištu se krmače osemenjavaju ili prirodno pripuštaju.

 Kada se utvrdi graviditet krmače se iz bukarišta prebacuju u čekalište. Tu se drže do 110 dana graviditeta, a zatim se prebacuju u prasilište.

Objavio zoranr pročitaj više

Kontrola produktivnosti-Kontrola klaničnih karakteristika

Dec
28

Kontrola produktivnosti ili kontrola proizvodnih osobina predstavlja meru zootehničkog rada koja ima suštinski značaj i uticaj ne samo na uspešnost odgoja životinja , već i na ekonomske aspekte proizvodnje kao i na unapredjenje stočarstva.

Kotrola klaničnih karakteristika, najtačnije se utvrđuju na zaklanim životinjama, odnosno na linijama klanja. Od svih domaćih životinja , najrazvijeniji su sistemi ocene klanične vrednosti u svinjarstvu i govedarstvu. Ovo ispitivanje obuhvata :

-         Ispitivanje osobina kvaliteta trupa

Objavio zoranr pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Održano predavanja u Velikim Radincima

Dec
26

Dana 25.12.2017. godine, sa početkom u 10.00 časova  u Velikim Radincima je održano predavanje sa temom: Plodnost svinjai njeno poboljšanje-način odgoja i organizacija posla. Lokacija održavanja je zemljoradnička zadruga, a proizvođačima su predstavljane metode za poboljšanje plodnosti svinja i značaj odgojai organizacije posla na plodnost i dugovečnost svinja.

Objavio lalea pročitaj više

PSS Vrbas Edemska bolest kod prasadi

Dec
22

EDEMSKA BOLEST PRASADI

 

Objavio aleksandarr pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Održano predavanje u Višnjićevu

Dec
21

Dana 13.12.2017. godine, sa početkom u 10.00 časova  u Višnjićevu je održano predavanje sa temom: Plodnost svinjai njeno poboljšanje. Predavanje je održano na poljoprivrednom gazdinstvu, a proizvođačima su predstavljane metode za poboljšanje plodnosti svinja i značaj genetskih faktora na plodnost i dugovečnost priplodnih grla.

Objavio lalea pročitaj više

Како очувати здравље животиња

Dec
18

Покушаћемо да прикажемо поједине технике које произвођачи могу користити да би очували здравље својих животиња и на тај начин избегну непотребна лечења.

Постоји стара изрека која гласи "један грам превенције вреди као пола килограма лека?"  У сточарској пракси то је редовна и најбоља основа за очување здравља животиња. Одгајивачи стоке више воле да спрече него да лече болест. Лечење болесних животиња није само скупа мера, већ може захтевати и много времена. Ево неких уобичајених техника које произвођачи користе да би своје животиње одгајали здраво и избегли  непотребна третирања.

Objavio draganr pročitaj više

Plodnost svinja i njeno poboljšanje - način odgoja i organizacija posla - momenat oplodnje

Dec
11

PLODNOST SVINJA I NJENO POBOLJŠANJE

Plodnost svinja zavisi od nekoliko  činilaca od kojih svaki pojedinačno utiče na iskorišćenje genetskog potencijala grla

1.     metode selekcije odn. genetske (nasledne) osnove, uključujući rasu i tip svinja,

2.     uzrasta životinja, uslova držanja i ishrane,

Objavio lalea pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Plodnost svinja i njeno poboljšanje - zalučenje

Dec
07

PLODNOST SVINJA I NJENO POBOLJŠANJE

Plodnost svinja zavisi od nekoliko  činilaca od kojih svaki pojedinačno utiče na iskorišćenje genetskog potencijala grla

1.     metode selekcije odn. genetske (nasledne) osnove, uključujući rasu i tip svinja,

2.     uzrasta životinja, uslova držanja i ishrane,

Objavio lalea pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Plodnost svinja i njeno poboljšanje - uzrast, uslovi držanja i ishrana

Dec
07

PLODNOST SVINJA I NJENO POBOLJŠANJE

Potencijal

·     Odgojem prasadi na sisi, odbijene prasadi i tovom, godišnje se po krmači može proizvesti 25-30 svinja za klanje, ili 2.500 do 3.000 kilograma žive mase, čime se dobija oko 2.000 do 2.400 kilograma polutki zaklanih svinja ili 1.000 -1.400 kilograma čistog mesa. Zbog toga je korišćenje visoke plodnosti svinja osnova uspeha u proizvodnji svinjskog mesa.

Objavio lalea pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Svinjarstvo