Tradicionalni sirevi -sir iz ulja i mijeha

              Na Simpozijumu u Trebinju prisustvovali smo degustaciji tradicionalnih sireva. To su sir iz mijeha, mešine i sir iz ulja, koji se proizvodi u Dalmaciji, Hercegovini, Lici, Crnoj Gori.

          Sir iz mjeha se pravi od ovčijeg, kravljeg mleka koje se zagreje na temperaturu od 350C, stavi se sirište, a potom se cedi presuje. Dobro presovan sir se lomi na komade ili mrvi i stavlja u mešine. Kad se mešina napuni zatvara se a sir ostavlja da zri oko 2 meseca. Sir je bele boje, punomasan karakerističnog oporog mirisa. Najbolje ga je samog jesti. Prave ga domaćice, a na pijaci kilogram košta od 7 do 15 KM (350-750 din).

        Sir u ulju je takođe presovan i dobro oceđen ovčiji ili kravlji sir, koji se seče na komade i stavlja u tegle ili posude, a potom zaliva maslinovim ili sunckretovim uljem radi zrenja i boljeg čuvanja. Može mu se dodati i pokoji začin (biber, lovor, ruzmarin..)  Sir je tvrd, skoro kao parmezan, žute boje, punomasan, a izuzetno se dobro slaže sa pršutom. Na pijaci u Trebinju se prodaje u staklenim teglama i košta od 40-50 KM (2000-2500)/tegli koja je oko 2 litra.