Savetodavci na Simpozijumu "Proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane "u Trebinju

      U periodu od 19-25. juna u Trebinju se održavao Simpozijum "Proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane".

        U toku trajanja simpozijuma savetodavci su mogli pratiti teme iz stočarstva, organske proizvodnje, veterine, ratarstva, poljoprivredne tehnike, agrekonomije i uređenja voda.

        Organizovani su izleti sa posetom manastirima Hercegovačka gračanica i Tvrdoš, gde se nalaze čuveni vinogradi i vinarija. Takođe je organizovana poseta Dubrovniku, gde smo uživali u razgledanju Starog grada.

        I samo Trebinje je ostavilo pozitivne utiske. To je grad izuzetne lepote, sa mediteranskom klimom, pun zelenila i parkova, kao i čistom vodom koje imaju u izobilju. Zbog tako dobrih prirodnih uslova građani se uglavnom bave poljoprivredom i turizmom. U blizini se nalaze uzgajališta pastrmki, vinogradi, uzgaja se voće i povrće. U stočarstvu najzastupljenije je govedarstvo i ovčarstvo, gaje se njihove autohtone rase, uglavnom ekstenzivno.

        Grad ima dugu istorijsku tradiciju, sa očuvanim kulturno-istorijskim spomenicima, nalazi se na 20 km od mora, ali i vrlo neposredne ljude, koji su uspeli da očuvaju tradicionalne proizvode (sir, vino, suveniri, odeća od vune i lana ručne izrade) što im daje velike šanse da budu upisani velikim slovima na turističkoj mapi BIH.