PSS Sombor - Održan IV Međunarodni simpozijum o čuvanju svežeg voća i povrća

U ponedeljak i utorak 19. i 20.09.2011. godine održan je IV Međunarodni simpozijum o čuvanju svežeg voća i povrća.

U organizaciji PSS Sombor, Grada Sombora, Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad i Poljoprivrednog fakulteta iz Skopja ovom simpozijumu su se kao predavači odazvali eksperti za ovu oblast iz 11 zemalja iz regiona i šire. Na zadovoljstvo organizatora skup je bio veoma posećen, kako od proizvođača povrća i voća, tako i od stručne javnosti, kolega sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, predstavnika većine Poljoprivrednih savetodavnih službi, pisanih i elektronskih medija itd.

Na samom otvaranju skup su pozdravili organizatori prof dr Mihalj Đurovka,  prof dr Zoran Ilić, direktor PSS Sombor Vladimir Sabadoš, gradonačelnik grada Sombora Nemanja Delić, kao i Pomoćnik pokrajinskog sekretara, Boban Orelj koji je i zvanično otvorio simpozijum.

U punoj sali PSS Sombora u toku ova dva dana predavanja su se smenjivala, vrlo zapažene diskusije uvaženih eksperata iz oblasti postharvestinga. Poseban akcenat je dat poster sekciji gde su bili izloženi brojni radovi, među kojima i posteri PSS Pančevo (autori Maja Sudimac i Nikola Škrbić) i PSS Sombor („Osobine sorti jagoda i njihov uticaj na mogućnosti i načine njenog čuvanja“ autori Vladimir Sabadoš i Jelena Ivan, i „Uticaj fitosanitarnih mera tokom vegetacije na očuvanje zdravstvenog stanja useva i plodova povrća“ autori Gordana Forgić i Gordana Mrdak).

U dvorištu PSS Sombora upriličena je izložba povrća iz projekta "Prezentacija novih tehnologija,  novih sorti i hibrida povrća" kao i uzoraka povrća iz projekta “Sačuvajmo i zaštitimo stare vojvođanske sorte povrća”.

Pored radnog dela simpozijuma gostima je upriličen obilazak grada Sombora, zagrade županije i svečane sale sa monumentalnom slikom Bitka kod Sente, vožnja fijakerima, kao i svečana večera na etnosalašu “Dida Hornjakov salaš”.

Učesnici simpozijuma, naročito gosti iz inostranstva, su izrazili veliko zadovoljstvo i

komplimente za organizaciju ovog skupa.

PSS Sombor