Značaj i prerada Stevie

Stevia je biljka zelenog lišća, potiče iz  Južne Amerike. Danas se Stevia gaji najviše u Južnoj Americi, Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. 

Stevia je slađa od šećera čak 40 puta. Stevia je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa, ni štetnih nuspojava veštačkih zaslađivača i otporna je na visoke temperature.Izuzetno je lekovita, pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, gihta, upale grla, umora. Sadrži mnoštvo minerala i oligoelemenata, a zbog svojih svojstava dobar je izbor kod dijabetičara, ljudi sa visokim krvnim pritiskom ili prekomernom težinom.

Kod ove biljke se prerađuju listovi. Zašto baš listovi? U njima se upravo nalaze dva sastojka -steviozid i rebaudiozid koji daju slatkoću. List biljke je bogat kalcijumom, beta-karotenom, fosforom, vitaminom A , ukupno ima 53 sastojaka. Kada listovi narastu  do visine od 5  centimetara, počinju da se režu. Nakon berbe listovi se čiste, a zatim se suše na suncu ili u struji toplog vazduha. Inače,sveži listovi se mogu kuvati i pripremati kao čaj. Osušeni listovi se melju u prah i takav prah se koristi:

-u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača  jer je Stevia stabilna na 200 stepeni

-dodatak u salatama, jelima od sira, testeninama

-supama, umacima, raznim predjelima

-u konzervisanju povrća i voća umesto šećera, jer ne fermentira

-kao zaslađivač kafe i čaja

- može se napraviti i ekstrakt od Stevie

dr Violeta Mickovski Stefanović