IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине

DodatakVeličina
PDF icon Програм IX Семинара 341.4 KB

IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине

 

18 – 21. априла 2016.

Суботица, хотел Патрија

 

 

       Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ПСС „Пољопривредна станица“ д.о.о. Нови Сад – Центар  за усавршавање пољопривредних саветоваца и пољопривредних произвођача организују девети по реду Семинар саветодаваца Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине.

    Семинар ће се реализовати од 18. до 21. априла 2016. године у Суботици у хотелу Патрија.

    Као и претходних година, на  IX Семинару ће се окупити на једном месту  саветодавци из 12 пољопривредних служби и Енолошке станице из Вршца. Саветодавци из наведених служби су део  јединственог система Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине.

 IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине има међународни карактер, јер ће у њему учествовати гости и предавачи из, Немачке, Румуније, Холандије и Србије.

   На Семинару ће бити презентоване различите теме које би требало да допринесу проширењу видика и информисаности и знања  саветодаваца. Континуирана едукација је неопходна, да би саветодавци  стекли услове за добијање лиценце за бављење саветодавним радом с једне стране , а са друге стране да би допунили знање из области са којима су се у мањем обиму бавили, и да би пратили нове трендове у технологији у пољопривредној  производњи и били спремни да одговоре на захтеве и потребе   пољопривредних произвођача и послове које им поверава држава.

   Добродошлицу првог дана, свим учесницима, пожелеће подпредседник Покрајинске владе  и Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки, Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов, помоћник Министра Драган Мирковић и Декан Пољопривредног факултета др Недељко Тица.

    Семинару ће осим саветодаваца присуствовати и директори пољопривредних стручних служби  са подручја Војводине, представници Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине као и други званичници из земље  и иностанства.

    Саветодавци ће на семинару имати прилику да чују како ће изгледати пољопривреда будућности и значају саветодавне службе у њој, да се упознају са начином и функционисањем саветодавне службе у Холандији и пројектом Smart AKIS.

     Такође ће бити презентован нови Систем за извештавање који је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство увео у рад пољопривредне саветодавне службе Војводине. Др Драгица Јанковић ће презентовати саветодавцима које су  све активности до сада  спроведене у оквиру мера контроле неких штетних организама у оквиру рада Прогнозно извештајне службе заштите Биља  АП Војводине, а које саветодавци треба да пренесу даље пољопривредним произвођачима и дају свој допринос контроли кретања економски значајних штетних организама. На семинару ће се говорити о квалитету земљишта у Војводини и предусловима потребним за одрживу интензификацију пољопривредне производње , а саветодавци ће по струкама моћи да прате и сесије везане за ИПАРД и средства предприступних фондова ЕУ, улози селекције домаћих  животиња у саветодавном раду. На основу успостављене сарадње  са Бадем Витенбергом из Аустрије гости- предавачи из ове регије ће саветодавце упознати са пољопивредном политиком која се у овој регији спроводи, новинама у оргаснској пољопривреди и начину преноса знања и рада њихове саветодавне службе. Саветодавци ће моћи да чују и новине везане за групне методе саветодавног рада, новине у призводњи малина, а представници Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине - Управе за заштиту биља ће заједно са професорима са пољопривредног факултета из Новог Сада изложити шта све пољопривредни произвођачи ће у наредном периоду бити у обавези да науче када је у питању апликација хемијских препарата за заштиту биља, употребу прскалица  и одлагање амбалажног отпада у чему ће им значајна подршка бити и Пољопривредна саветодавна служба Аутономне покрајине Војводине.

  Перманентна едукација саветодаваца и изналажење одговора на све захтеве и потребе  пољопривредних произвођача је основ успешног рада саветодавне службе и предуслов за развој и унапређење  пољопривреде на подручју АП Војводине, тако да ће у том контексту IX Семинар Пољопривредне саветодавне службе АП Војводине испунити свој задатак .