Enoloska stanica: Kako je bilo na 10. sajmu etno hrane i pića

Na beogradskom sajmu u hali 3 od 25.11. do 28.11.2015. održan je 10. Etno sajam hrane i pića. Na sajmu je učestvovalo preko 320 izlagača, 311 izlagača iz Srbije i ostalih nekoliko iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Republike Srpske, Rumunije i Ruske Federacije. Na Sajmu etno hrane i pića se na grupnim štandovima, u okviru regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača ili samostalno, nudilo više od 1500 različitih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina. Na manifestaciji su se predstavili i proizvođači opreme za proizvodnju i čuvanje etno hrane i pića i akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane.

Kao i dosadašnjih godina, glavni pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Beograd, a organizaciju događaja je u saradnji iznela Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda i Beogradski sajam. Ova manifestacija nosi višestruki značaj za našu zemlju i region, a neki od njih su promovisanje kulture našeg naroda u domenu tradicionalne proizvodnje i spremanja hrane i pića, njihova uloga u upotpunjivanju turističke ponude Srbije, i još bitnije, povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom: leskovački ajvar, kačarski med, duvan čvarci, futoški kupus i drugi.

Na Sajmu etno hrane i pića posetioci su svakodnevno mogli da čuju i razna stručna predavanja. Neka od njih, koja su privukla najveću pažnju posetilaca, jesu ona iz oblasti zaštite geografskog porekla, uvođenja sistema kvaliteta, pravne zaštite, o unapređenju pakovanja i metodama prodaje, ali i o raznim tradicionalnim receptima.

Zato, ukoliko ste sajam iz bilo kog razloga propustili ove godine, obavezno zabeležite poslednji vikend u novembru za sledeću godinu.

Savetodavac

Čejić Vladimir