PSS Institut Tamiš Pančevo: 10. Međunarodni etno sajam "Hrana i piće"

U Beogradu se održava 10. Međunarodni etno sajam "Hrana i piće" od 25.11. do 28.11.2015. godine. Na sajmu je izloženo preko 2000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i prisutno je 400 izlagača. Pored proizvođača iz Srbije predstavljeni su proizvodi iz Indije, Grčke, Makedonije, Republike Srpske i Italije. Ovogodišnji moto je "Utemeljenje robne marke etno-proizvoda". Proizvodi se karakterišu autentičnošću  i tradicijom i zbog toga sistem zaštite oznake geografskog porekla ima veliku vrednost, jer upućuju na određeno geografsko područje i tradicionalni kvalitet koji se postiže posebnim recepturama u proizvodnji i preradi.

Na izlagačkom prostoru Regionalne Privredne komore Pančevo i Grada Pančeva mnogobrojna udruženja iz grada Pančeva i opštine Alibunar su imala promociju svojih proizvoda, kao što su Udruženje Vredne ruke Banata i Udruženje povrtara iz Vladimirovca, Udruženje žena "Dolovke" i udruženje vinara iz Dolova, Udruženje žena "Sose" iz Brestovca, Udruženje žena "Omoljčanke" iz Omoljice, Udruženja iz Opova Aktiv žena, Udruženje vinara iz Jabuke i mnogi drugi individualni proizvođači.

Sve je više proizvođača koji se bave sušenjem voća. Aktuelna je primena tehnologije liofilizacije voća i prelivanje mlečnom čokoladom tako osušenog voća. Ovim načinom se može prerađivati kajsija, jagoda, malina. Takođe je interesantan proizvod koji je novijeg datuma proizvodnje, čips od jabuke. 

Bilo je mnogo izlagača zimnice gde sve više dolazi do izražaja kreativnost u pripremanju zimnice, što se ogleda u različito dizajniranim pakovanjima ali i tehnologijama pripreme. Takođe je bio interesantan način kombinovanja slatko ljute zimnice, jagoda sa ljutim papričicama, grožđe sa paprikom i drugim povrćem, dodavanje crne i bele čokolade u pekmez... S obzirom da je jedan od ciljeva prisustvovanja sajmu i edukacija proizvođača prezentovana je nova tehnologija u pečenju paprike čime je znatno poboljšan efekat pečenja uz uštedu energenata.

Veliki bi napredak bio ukoliko bi se omogućilo malim proizvođačima ulazak u veće trgovinske lance.

dr Violeta Mickovski Stefanović