PSS Institut Tamiš Pančevo: Poseta Gottlobu

Udruženje žena "Bakice" iz Uzdina je organizovalo posetu Gottlobu u Rumuniji u petak 20.11.2015. godine na poziv gradonačelnika Opštine Gottlob i Udruženja žena "Femina". Sa udruženjem "Bakice" su bili i saradnici savetodavac iz Instituta Tamiš Violeta Mickovski Stefanović, članovi udruženja žena iz Uzdina, Idvora i Kovačice.

Gottlob je opština u okrugu Timiš koje ima 2500 stanovnika. Dobrodošlicu je ukazao g-din George Nastor gradonačelnik ove male ali poljoprivredno razvijene opštine sa 4.000 ha obradivog zemljišta. 

U novoizgrađenoj bioskopskoj sali imali smo priliku da pogledamo film o istoriji ove opštine. Nemačko stanovništvo je bilo većinsko 1910. godine - 91%. Međutim, posle II svetskog rata dolazi do velike migracije Nemaca u Nemačku  tako da ih je 1977. godine bilo samo 875. Do 1992 Gottlob je imao nemačku školu i vrtić. Gottlob je poznat po intenzivnoj proizvodnji lubenica, najvećoj u Rumuniji. Svake godine u avgusti se održava Festival lubenica. Nakon toga usledio je program školske dece u vidu dečijeg karnevala i posećen je stadion i svečana sala udruženja žena "Femina". Iz sredstava evropskih fondova za razvoj ruralnih oblasti izgrađen je bioskop, obdanište. Modernizovan je opštinski put, sprtski stadion i hala, kao i svečana sala na stadionu. Gottlob je najveći proizvođač lubenica u Rumuniji. Udruženje žena "Femina" postoji 6 godina, a čine ga 15 žena. Žene iz udruženja se bave poljoprivrednom proizvodnjom lubenica ali i ostalog povrća. Imaju tradicionalnu manifestaciju 15. avgusta pod nazivom "Dani lubenica". Osim ove manifestacije imaju i veće susrete i druženja u januaru i martu. Udruženje je dobilo novu prostoriju sa radnim stolovima i modernom opremom za rad. Gottlob je zbratimljen grad sa mađarskim gradom Ujsentivanom i Palma de Majorkom u Španiji.

Gradonačelnik Nastor je izrazio nadu da će ovakvi susreti prerasti u stalne bilateralne i da će dve opštine Gottlob i Kovačica zajednički nastupati u međunarodnim projektima.

dr Violeta Mickovski Stefanović