Enološka stanica: Geografska zastita vina

Tokom letnjih meseci, tačnije u maju, junu i avgustu u prostorijama Enološke stanice Vršac u nekoliko navrata organizovano je senzorno ocenjivanje vina u postupku geografske zaštite. Postupak geografske zaštite vina i kontrolu njegove proizvodnje sprovodio je poljoprivredni fakultet Zemun, gde su domaći proizvođači koji ispunjavaju uslove imali prilike da se oprobaju u umeću spravljanja vina koja su krunisana oznakama geografskog porekla. U konkurenciji su bila bela (šardone, Sovinjon beli, Rajnski rizling...) i crvena vina (Kaberne sovinjon, Crni burgundac, Frankovka, Vranac..), a ukupan broj vina iznosi 21. 

Fakultet je Enološkoj stanici dostavio šifrovane uzorke koji su prethodno provereni na kvalitet i bezbednost prema važećim regulativama i zakonu republike Srbije. Profesionalna državna komisija na čelu sa eminentnim stručnjacima kao što su prof dr Slobodan Jović, dr Snežana Opsenica, dr Aleksandar Petrović, dipl. ing. Zoran Cilić i dipl. ing Aleksandar Ivkov vršila je senzorno ocenjivanje vina prema bodovnom sistemu po OIV-eu. Sva vina su krunisana odgovarajućim geogreafskim oznakama među kojima je bilo najviše kvalitetnih i vrhunskih vina.