TRESNJE

Postovani,
U firmi u kojoj radim imamo tresnje zasadjene na spaliru u prolece prosle godine. Podloga je Gizela 5 ali ne znam koja je sorta, u stvari imamo dve sorte od kojih jedna je oprasivac. Ove godine dobro su cvetali, dosta su abortirali kao i svugde u regionu, ali oni plodovi sto su ostali sada su u fazi zrna graska i mnoga od njih poblede, pozute, malo porumene, smezuraju se i opadnu. Gajimo ih organski, koristimo organska djubriva i preparate, ali ipak me zanima uzrok tog opadanja. Do sada nije bilo nekih ekstremnih vremenskih uslova. Ako je sad kasno da nesto preduzmemo i popravimo stanje, bar da znamo sta treba za u buduce.
Hvala Vam na svakom odgovoru.

Poštovani

Iz Vašeg pitanja o razlozima opadanja plodova trešnje moze se predpostaviti sledeće:

Nije u pitanju nikakvo oboljenje, abortiranje kako vi kažete najčešće je posledica visoke temperature u vreme cvetanja ( iznad 25) i oprašivanja.

Obzirom a čudi me da neznate sortiment, većina novijih sorata trešnje su samooplodne tako da im nije potreban oprašivač ali nesmeta.

Ključno Vaše pitanje zašto sada dolazi do prevremenog opadanja ploda moze biti sledeće: biljka u ovom slučaju stablo sama regulišekoličinu

roda-prinos koji može da iznese do kraja,ostatak odbacuje pre ili kasnije. Obzirom da je zasad u drugoj godini nemojte očekivati previše, zadovoljite

se da ove godine probate plodove a iduće biće prinos adekvatan uloženom radu i nezi zasada.

Objavio miletas

Tresnje na spaliru, dvogodisnje, u prolece sredili smo ih, vezali za zicu ali ne jako. Nije bilo roda pa smo ih slabo posecivali. Sad smo primetili da se zica kod pojedine tresne uzlebila u koru i pojavila se smola. Steta je napravljena, a sad kako da je umanjimo. Nase misljenje je da tretiramo bakrom nekoliko puta u toku jeseni I zime kad opadne lisce, a potom i na prolece. Kad pocne vegetacija da u kap sistemu opet pustimo bakar. Valjda ce se naci neko ko je imao ovakav ili slican problem pa ce biti dobre volje da napise kako je to sanirao.

Objavio brane_str

Tretmani bakrom u jesen,kada opadne 70 % listova i u proleće pre pucanja pupoljaka su se pokazali kao dobri u praksi. Veći broj tretmana nije potreban, kao i puštanje bakra kroz sistem za navodnjavanje. Važno je odstraniti žicu tamo gde se nije usekla oko cele grane . Grane kod kojih rana od žice nije zarasla treba ukloniti zimskom rezidbom.

Objavio lazark