Pravilna medjuredna obrada voca ?

Posedujem mlad vocnjak (4.godina) pod sljivom povrsine svega 40-tak ari. Odmah po sadnji sljiva sam shvatio koliko malo mogu da pravilno obradim sam vocnjak, a time i da dobijem rod. Naime, ne posedujem traktorsku roto frezu, niti je iko ima u mom mestu, da bih mogao da je pozajmim ili je platim, vec sam samo orao izmedju redova (leti plice, u jesen dublje), ali ovakvim nacinom samo isusujem zemljiste, a korov sam samo do nekle omeo u razvoju a nikako nisam uspeo da unistim.
-Da li bi bilo pravilnije da naizmenicno orem i tanjiram izmedju redova, samo da tanjiram ili je mozda kupovina roto freze jedina solucija.
-Medjuredni razmak je 3.5 metara, pa me interesuje kolika je cena polovne roto freze sirine 2m (jer posedujem Rakovicu 60).
-treca varijanta koja je u ovoj starosti vocnjaka moguca je primena herbicida, ali obzirom da preovladava tvrdaca koju mogu da inistim samo totalnim herbicidom, sme li se on primeniti? (naravno ledjnom proskalicom i vrlo oprezno).

Trebate ostaviti medjuredni razmak "na miru" sa tim dubljim zahvatima i kositi ga ili tzv.malčirati.Herbicidni pojas u redu "držite " pod kontrolom tzv.Totalom ( a.m. glifosat ).Ako je ima za kupiti,kupite leđnu prskalicu HERBY na baterije.1 lit tzv. " Totala " + 4 lit vode ( kapacitet joj je 5 lit ).Sa jednom prskalicom možete istretirati cca 1600 m rednog prohoda,idući sa jedne strane.

Glifosat može ići,ali,počupalte izdanke ili neka vas neko prati sa limom ili kartonom,kao štitnikom.Dodajte okvasivač,1 čep ( EXTRAVON,TREND i sl.)

Objavio Relativno