Pss Sremska Mitrovica Šljivin smotavac

ŠLJIVIN SMOTAVAC  - GRAPHOLITA FUNEBRANA

Šljiva se nalazi u fenofazi drugog opadanja plodova. U toku je polaganje jaja I piljenje larvi prve generacije.

Ova vrsta je  jedna od najznačajnijih štetočina šljive. Najštetniji stadijum je larva, koja nanosi velike  štete u povoljnim klimatskim uslovima i u  uslovima prenamnoženosti. Leptiri I generacije polažu jaja u mlade plodove posle precvetavanja, kada plodovi dostignu veličini koštice trešnje. Mlada larva po napuštanju jajnog horiona luta po plodu, a zatim se ubušuje u njegovu unutašnjost. Oštećeni  plod prestaje da raste i dobija ljubičastu boju i opada dok su larve u njemu još male. Na mestu ubušenja javlja se kapljica smole.

 U jedan plod može da se ubuši više larvi. Larve često oštećuju i košticu u mladom plodu, a rupe oko koštice pune svojim izmetom. Let leptira II generacije počinje sredinom jula, jaja polaže u plodove u zrenju, dok su plodovi i dalje zeleni, ali na one plodove koji su dostigli maksimalnu krupnoću. Ispilele larve se ubušuju u plod i hrane se mesom ploda, kada završe svoj razvoj napuštaju oštećene plodove koji otpadaju na zemlju ili ostaju na stablu.

Najveće štete uzrokuju  larve II generacije.Prezimljava larva u kokonu u kori drveta ili na površini zemljišta. Krajem marta prelazi u lutku, a leptiri se javljaju u aprilu, maju , čak I početkom juna. Leptiri generacije koja prezimljava polažu jaja u mlade plodove , posle precvetavanja. Ženka polaže  40 – 50 jaja.

Ispiljene larve se ubušuju  u plod i hrane mesom oko semenke, a u jedan plod se može ubušiti više njih. Kada završi razvoj larva napušta plod I odlazi u pukotine kore i prelazi u stadijum lutke. Krajem juna lete leptiri prve generacije,i  polažu jaja na plodove u fazi zrenja. Max leta se očekuje od početka do polovine jula. Leptiri druge generacije se javljaju početkom avgusta do sredine septembra. 

Preporučuje se suzbijanje larvi do ubušivanja u plodove, preparatima na bazi Deltametrina (Futocid, Decis 2,5 EC) , 0,05%.

 Dipl.ing. Mirjana Tojagić Milovanović