Pss Sremska Mitrovica Proređivanje plodova jabuke

PROREĐIVANJE PLODOVA JABUKE

Dobrom zimskom i letnjom rezidbom, pravilnom ishranom,navodnjavanjem i zaštitom dobijaju se kvalitetni plodovi voća. Često se dešava da se zametne veći broj plodova koje biljka nije u stanju da nosi i pored toga što poseduju mehanizme pomoću kojih odbacuju deo plodova nakon zametanja.

Prevelik broj plodova na stablu odražava se na loš kvalitet i slabije formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu odnosno pojavu alternativne rodnosti.Iz tog razloga plodovi se moraju razrediti.Proređivanje se može vršiti ručno ili hemijskim putem.Obilnost cvetanja, uslovi za oplođenje specifični su za svaku godinu.

Posle precvetavanja,centralni plodovi brzo rastu.Periferni plodovi ukoliko su uslovi za oprašivanje i oplođenje bili lošiji zaostaju u porastu ,suše se i otpadaju. Ukoliko su uslovi za oprašivanje i oplođenje povoljni periferni plodovi u gronji se normalno razvijaju.

Ručno proređivanje se obično vrši u manjim voćnjacima uz pomoć makaza kojima se seku drške plodova u krug oko centralnog ploda.Ovakvo proređivanje je sporo ali se ravnomerno raspoređuje optimalni broj plodova.

Hemijsko proređivanje se  u praksi najviše koristi korišćenjem bioregulatora,regulatora rasta zaustavlja se porast bočnih plodova zbog čega dolazi do njihovog opadanja. Cilj je da u cvasti ostane jedan do dva ploda.Pri hemijskom proređivanju plodova treba voditi računa o izboru preparata,vremenu tretiranja i dozi. Kada se plodovi loše prorede  voćka ulazi u alternativnu rodnost, poremeti se ravnoteža između vegetativnog porasta i rodnosti pa se problem prenese na više godina.

Značaj prorede polodova ogleda se u većem udelu krupnijih plodova,boljoj obojenosti ploda,boljem ukusu,lakše se obavlja zaštita,plodovi se lakše beru.Sve su to razlozi zbog kojih proredu ploda treba koristiti kao redovnu pomotehničku meru.

                                                                    Dejan Suvić ,PSS Sremska Mitrovica