Kadifica – Tagetes spp.

Kadifica – Tagetes spp., fam. Asteraceae

Kadifica je jednogodišnja zeljasta biljka uspravnog grmolikog rasta, jakog oporog mirisa. Potiče iz Meksika. Seje se u rano proleće i cveta do prvih mrazeva. Osim estetskog izgleda primenu i značaj ima u zaštiti biljnih kultura od štetočina u ekološkoj i integralnoj proizvodnji. Koren je vlaknast i sastoji se od velikog broja korenova iste veličine koji stvaraju malo bočno korenje. Koren može biti i do 20 cm dubine u površinskom sloju. Stablo raste uspravno, razgranato je, na krajevima se nalazi cvet. Stablo je visine 10-60 cm, u zavisnosti od varijeteta. Na donjem delu stabla se nalaze kratki članci iz kojih izlaze listovi. List je tamnozelene boje, podseća na paprat. Listovi su neparno perasti. Liske ili pera poređani su u nasuprotnim listovima, liske su na rubovima nazubljene, a na listu je izražen lisni nerv. Cvetovi mogu biti jednostruki i dvostruki. Cvetovi mogu biti žute, narandžaste, tamnocrvene boje. Cvet se nalazi u cvasti/glavici - capitulum, koju čine cevasti i jezičasti cvetovi. Osnova cvasti - dno glavice je skraćeno. Cvetovi su sedeći, simpetalni. Cvast je zaštićena ovojem ljuskastih listića. Cvetovi su dvopolni, a prašnička cev se sastoji od 5 prašnika. Plod, nastao iz semenog zametka, je jednosemeni. Plod ima dlačice - papus na vrhu koje omogućavaju raznošenje plodova vetrom.

Kadifica je podeljena u tri osnovne grupe u zavisnosti od veličine cvetova.

1. Afrički tagetes ima najveće cvetne glave s mnogo latica koji nalikuju lopticama. Jednobojni su i u svim tonovima žute i narandžaste boje. Postoje varijeteti različitih visina od 25 cm - Golden age, pa do 90 centimetara - Doubloon.

2. Francuski tagetes ima manje cvetne glavice, ali je tu raspon boja veći. Od raznih nijansi žute, narandžaste, crvenkaste i raznoraznih kombinacija narandžaste i smeđe. Visina je od 15-50 centimetara.

3. Postoji i treća grupa čiji su cvetovi jednostruki, sitni, a visina im je od 15-30 centimetara. Kombinacije boja su razne isto kao i kod francuskog tagetesa.

Kadifica se može saditi u vrtovima, baštama, kamenjarima, uz ivicu staza, u cvetne sandučiće i na otvorenom polju. Cveta od maja pa do kasne jeseni. Obavezo mora biti na sunčanom položaju, a uspeva i na škrtom, siromašnom zemljištu. Razmnožava se semenom, najbolje je seme zasejati u klijalište pa kad prođe opasnost od mraza presaditi na stalno mesto. U krajevima s blažom klimom može se posejati direktno na stalno mesto. Kad cvetovi precvetaju obavezna mera je otkidanje glavica. Na ovaj način se podstiče dalje širenje/grananje biljke i povećava broj cvetova. Za setvu 1000 biljaka potrebno je 5 – 10 g semena. Klijanje semena traje jednu do dve nedelje na temperaturi 18°C. Setva je moguća već od sredine februara/zaštićeni prostori, a cveta od juna pa sve do jeseni/prvi mrazevi. Ovu biljku je najbolje saditi u zemljište bez štetočina, koje je dobro snabdeveno vodom i prozračno. Optimalne vrednosti ph zemljišta su od 5.8 do 6.5. Vlažnost zemljišta prilikom sadnje treba da je vrlo visoka, a nakon klijanja postepeno treba smanjivati vlažnost ali ne potpuno da biljka ne presuši. Kad se biljka u potpunosti razvije manje zahteva vodu (ređe treba zalivati) .

Porodica se deli na više podrodova: Tagetes erecta, Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes signata i dr.

Tagetes erecta Ova lepa jednogodišnja biljka može narasti i do 1 m visine. Uspravnog je rasta s razgranatim grančicama, a na kraju cvetne drške stvaraju se veliki loptasti cvetovi žute i narandžaste boje i kombinacije njihovih nijansi. Podela T. erecte je na visoke, poluvisoke i niske sorte. Bianca – je prvi beli hibrid kadifice. To je visoka sorta koja u bašti naraste i do 60 cm. Cvet je veličine 7 – 8 cm. Vrlo je kompaktna u žardinjeri. Discovery – niska sorta sa svega 10 – 15 cm visine

Tagetes patula Niska biljka sa cvetovima sjajnih boja od žute do narandžaste sa smeđim nijansama. Rano cveta te ukrašava gredice, balkone i terase do kasne jeseni. Obilno cveta i na siromašnim zemljištima. Hero – je sorta sa vrlo velikm brojem cvetova. Narastu do 20 – 25 cm visine. Cvetovi su veliki i krupni.

Tagetes tenuifolia Ova mala niska kadifica ima pune cvetove u narandžastoj, žutoj i crveno žutoj boji. Lepih cvetova i skromnih zahteva naraste do 20 cm u visinu Lemon Gem, Golden Gem – sorte jednostavnih cvetova.

 

Nikola Ostrogonac dipl.ing Savetodavac PSS Subotica