Stanje ozimih useva na području opštine Kovin

Jesenja setva u 2019.godini na podrucju opštine Kovin, kao iostalim podrucjima zemlje nije dobro prošla, ukupno zasejana površina iznosi 3860 ha pšenice i 350ha uljane repice, sto je najmanja površina pod pšenicom u poslednjih desetak godina. Izuzetno sušna jesen učinila je da se ratari suoče sa neuobičajenim uslovima za pripremu i setvu pšenice. Svi optimalni rokovi i pravila struke postali su u ovakvim termina neprimenljivi, pa je tako zasejana povrsina manja od planiranih površina, a glavni problem ratarima predstavljalo je suviše dug period bez padavina i suvo zemljište koje se nije moglo kvalitetno pripremiti za setvu.

Uljana repica koja je zasejana na malom delu površine usled nepovoljnih vremenskih prilika nije nikla, tako da ce se te površine presejati drugim usevom.

Mozemo reci da je deo površine pod pšenicom na podrucju opštine Kovin usled suše kao i prethodne sezone, zasejana van optimalnog roka setva.

Imajući u vidu da su jesenje padavine bile male u delu Južnog Banata u kojem je opština Kovin, skoro da i nije bilo dovoljno padavina za normalno nicanje useva zasejanih u optimalnom roku. Pšenica iz prvih rokova setve na jednom delu povrsina, narocito na parcelama sa losom predsetvenom pripremomu ritskom podrucju i delu povrsina u obodu Deliblatske peščare gde je teren peskovit, retke su i kasne sa nicanjem, uzrok tome su jednim delom padavine I loša predstvena priprema. Kiša koja je padala u prethodnom periodu, dobrodošla je povšinama pod ozimim kulturama, ali i poljoprivrednom zemljištu koje nije obrađeno, omogucice bolje uslove za radove u predstojecem prolećnom delu vegetacije.

Kako su u toku pripreme za prihranu psenice, proizvodjaci ce morati da detaljno pregledaju usev i donesu odluku da li proredjene useve ostavljati ili planirati setvu druge kulture.Tokom prikupljenih informacija na zimskim predavanjima psenica je u glavnom od faze 2-3 lista do faze bokorenja na nekim površinama, sto je neprirodno za ovaj usev u ovom periodu, jer da nije bilo suše  psenica bi sada trebala da bude u fazi bokorenja. 

Prema vremenskim prilikama u decembru, januaru i ovom delu februara na podrucju opstine Kovin nije bilo ekstremno niskih temperatura, tako da nije bilo uslova za štete ove vrste na usevu.

Prema najavama vremenskih prilika za naredne dane, ne ocekuju nas niske temperature i vetar koji je u ovom delu Banata cest i koji moze u uslovima niskih temperatura stvoriti golomrazicu koja bi dovela do izmrzavanja biljaka, a one su u ovoj fazi jos uvek osetljive na niske temperature.

Preporuka proizvodjacima je da obidju svoje useve i izvrse pregled pored stanja useva i preged na prisustvo glodara koji su u ovom periodu aktivni, tako da proredjenom usevu mogu naneti stetu i jos vise ga prorediti. Ovako proredjen usev stvara uslove za nicanje korova na parceli. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo uraditi zastitu primenom gotovih mamaka. Prilikom primene  rodenticida pridrzavati se uputstva za primenu.

 

Savetodavac Divna Maric