PSS Subotica: Osnovana ZZ."Panonija Organik"

Udruženje TERRA'S koje već 15 godina zaredom organizuje čuveni Biofest, ponovo je bio domaćin 15-og.Međunarodnog festivala organskih prozvoda „BIOFEST 2019“. Udruženje je osnovano 1990. godine kao nevladino i neprofitno udruženje građana u cilju zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i zdravlja ljudi. Njihov rad je usmeren ka edukaciji, savetodavstvu, marketingu i promociji, naučno – istraživačkom radu, izdavaštvu i informisanju.Promovišu organsku poljoprivredu koja predstavlja proizvodnju ekološke hrane, uz korišćenje metoda koje ne uključuju savremene veštačke dodatke - pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.
Ovogodišnji Biofest 2019 posvećen je značaju zadrugarstva.
Neočekivan rezultat dvogodišnjeg projekta „Organic bridge- Organski most“ između Srbije i Hrvatske podržanog od strane Evropske unije preko IPA programa HR 121 i AP Vojvodine, jeste udruživanje farmera, članova TERRA S-a.
Zajednička stručna putovanja, razmena iskustava i pohađanje seminara, uticalo je na veću povezanost između njih pa su se tako stvorili uslovi i za sprovođenje davnašnje ideje za osnivanjem zadruge u delo. Desetak poljoprivrednika iz Subotice, Totovog Sela, Stare Moravice, Temerina i Ljutova osnovali su 19.juna 2019.godine zadrugu „Panonija Organik“ verujući da će, posredstvom zadruge, lakše nabavljati repromaterijal i mašine, a dobro će im doći i objedinjeni marketinški nastup.
Kako se organska proizvodnja bazira na kvalitetu, a ne na količini, proizvođači organske hrane ne mogu da se mere sa poljoprivrednicima koji obrađuju poljoprivredno zemljište na konvencionalan način na hiljade hektara.
„Ali, to što smo svesno odlučili da budemo takozvani mali proizvođači nas je nagnalo da se udružimo. Jer, jednostavno, jedan čovek sam ne može i da proizvodi, i da napravi reklamu, i da prodaje“ - kaže predsednik Skupštine zadruge "Panonija organika" Dušan Mrđa, naglašavajući da, posle početnog koraka, već ima i drugih koji su zainteresovani da im se pridruže.
Prema podacima Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 2017.godine je registrovano 6.163 organska proizvođača (sa grupnom sertifikacijom) na oko 13.500ha, uključujući i prelazni period, što iznosi 0.38% učešća na ukupno obradivo zemljište(www.serbiaorganica.info).

U poređenju sa 2010.godinom, kada je proizvodnja bila na oko 6.000ha , a broj organskih proizvođača 137, to je značajan napredak, ali i nedovoljan.

Pritom, činjenica da su površine pod organskim usevima za samo jednu godinu uvećane za oko 43 odsto i dostigle su 19.200 hektara, potvrđuje da je upravo sada pravo vreme za objedinjavanje i povećanje konkurentnosti na tržištu. A, zadrugare raduju i najave da će država od 2020.godine davati veće subvencije za organsku poljoprivredu, pa su neki od njih već aplicirali za sredstva iz fondova Pokrajinske vlade.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je od početka 2019. godine za sertifikaciju i nabavku opreme u organskoj proizvodnji izdvojilo deset miliona dinara, sa ozbiljnom namerom da nastavi ovu vrstu stimulacije.Tako je između 30 konkursnih linija, uvršten i konkurs za organske proizvođače, pa je ovo način da se sredstva vraćaju u poljoprivredu, tim pre što je Subotica prestonica organske poljoprivrede u Srbiji.

Organske „farme“ su većinom mala, porodična gazdinstva.
Stoga da bi opstali, neohodno je da se udružuju, prerađuju i osmišljavaju svoju tutističku ponudu.Jer, ne postoji nijedan „recept“za uspeh.
Mnogo toga zavisi od države, ali i od samog poljoprivrednika.

Anica Marcikić
Savetodavac
PSS Subotica