PSS Subotica:Jubilarni 15. Biofest u Subotici

BIOFEST 2019

U cilju promocije i razvoja organske proizvodnje u Srbiji, Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica su pre 15 godina ustanovili manifestaciju BIOFEST – Međunarodni festival organskih proizvoda.

Ovogodišnji jubilarni Biofest je održan je od 2. do 4. oktobra 2019. godine. Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Subotica. Podrška je stigla i od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Organik Control System i Eco Fenix B team.

Jubilarni 15. BIOFEST je bio ponudio puno sadržajniji program zahvaljujući projektu Otvorenog univerziteta pod nazivom “Panona net – model upravljanja destinacijom”, gde je akcenat na turizmu. Projekat se realizuje sa Udrugom Slap iz Osijeka preko Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska. Međutim, glavna tema manifestacije je zadrugarstvo, tim pre što je desetak članova Udruženja TERRA’S iz Subotice, Totova sela, Temerina, Stare Moravice i Ljutova ove godine osnovalo Zadrugu poljoprivrednih proizvođača organske hrane “Panonija organika”. Prvog dana, 2. oktobra, nakon svečanog otvaranja usledila je Panel diskusija na kojoj je sagledano stanje u razvoju zadrugarstva u Srbiji, odnosno Vojvodini nakon usvajanja Zakona o zadrugarstvu 2016. godine, ali i kako je ova oblast regulisana u Hrvatskoj. Svoje iskustvo podelili su i osnivači, kao i menadžeri zadruga.

Posebna pažnja se i dalje posvećena edukaciji. Održana su dva seminara na veoma važne teme za jačanje kapaciteta i održivost farmera, a to su brendiranje proizvoda i marketing, ali i uvođenje turističkog sadržaja na farmama. Praktični deo bio je na “Danu otvorenih organskih farmi” kod Sabolča Tružinskog u Njegoševu nadomak Bačke Topole, koji proizvodi 20-tak vrsta testenine od organske spelte, dok su se na “Brkinom salašu” u Čeneju učesnici upoznali sa agro-etno turizmom. Zahvaljujući pre svega GIZ-u Udruženje TERRA’S organizuje i tzv. B2B susrete organskih farmera sa distributerima iz naše zemlje i inostranstva.

Posebnu pažnju privukla je ovogodišnja prodajna izložba organskih proizvoda u holu Otvorenog univerziteta Subotica sa petnaestak izlagača iz Srbije i Hrvatske. U ponudi su bili: sveže voće i povrće, testenina, lekovito bilje, hladno-ceđena ulja, prerađevine od organske konoplje, heljde i suncokreta, linija sportske i veganske hrane, ali i đubrivo – humus i sl. Na jednom od štandova promovisalo se prekogranični projekat Srbija/Mađarska pod nazivom “Plantsvita” u vezi razvoja mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina. Jedan od ciljeva Biofesta jeste da se prezentuju prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane. Na popularnoj Organik trpezi a’la TERRA’S, učenici Hemijsko-tehnološke škole (prehrambeni tehničari članovi sekcije “Organskom hranom do zdravlja”) predstavili su svoje kulinarske sposobnosti, jela pripremljena od organskih sirovina.

Manifestacija je završena u petak, prikazivanjem austrijskog ekološko-dokumetarnog filma „Delikatesi korpe za otpadke“, u Eurocinema bioskopu Otvorenog univerziteta Subotica, gde je na zabavan način prikazano putovanje kuvara kroz pet evropskih zemalja gde je jedina stvar na meniju ono što ostali smatraju otpadom.Tekst preuzet sa https://terras.org.rs

Anica Marcikić

savetodavac

PSS Subotica