Leblebija

Leblebija je biljka  iz porodice bobova (fabaceae)-mahunarki.

Drugi nazivi su :

slanutak, naut, cicer. Izvorno potiče sa Bliskog  Istoka. To je zeleni usev, zahteva  veoma malo đubrenja i obezbeđuje odličnu rotaciju za održavanje  kvaliteta zemljišta. Istraživanja pokazuju da protein leblebije može u budućnosti  da zameni soju, koja se nalazi u prehrambenim industrijskim  proizvodima, jer je sigurniji , zeleniji i zdraviji, što daje značajne  prednosti prehrambenoj industriji i generalno održivosti.

Ova biljka je visoko cenjena i rasprostranjena širom sveta zbog široke kulinarske primenljivosti i hranljivih vrednosti.

Pored proteina leblebije imaju visok sadržaj zdravih ugljenih hidrata, vlakana i gvožđa. Nutritivna  vrednost leblebija na 100 gr iznosi 325 kalorija. Može se koristiti kao zamena za meso, tako da je  u ishrani koriste uglavnom vegetarijanci i vegani. Sa svojim nutritivnim vrednostima, u budućnosti može da se uvrsti  u ,,zdravu brzu (visoko energetsku ) hranu".

 

 

Brašno od leblebije

 

   

Brašno od leblebije - poznato i kao ,,BESAN" je vrlo popularno  u mnogim zemljama, a posebno u Aziji  i na Bliskom Istoku. Brašno od leblebije je jedna od osnovni namirnica u indijskoj, pakistanskoj, nepalskoj u bangladeškoj kuhinji. Poljoprivredna gazdinstva proizvode  ,,Besan"  koji se dobija mlevenjem sirove leblebije na vodeničarskom mlinskom kamenu koji se koristi isključivo  za meljavu leblebije. Odsustvo glutena čini dobru alternativu  za obična brašna  i može se koristiti za pripremu slatkih  i slanih jela. Brašno je obogaćeno vlaknima i proteinom u poređenju sa brašnom od žitarica što ga čini  popunjenijim i hranljivijim. 

 

Ovo brašno poseduje niz prednosti:

-visok sadržaj vlakana

-visok sadržaj proteina

-visok sadržaj gvožđa, magnezijuma i fosfora, vitamina B6

-ne sadrži gluten, što je pogodno za sve koji su intolerantni na gluten ili pšenicu.

 

 

dr Violeta Mickovski Stefanović