ИСХРАНА БИЉАКА И КВАЛИТЕТ ПРОИЗВОДА

                                                     Исхрана калијумом и квалитет производа

Калијум је хранљиви елеменат који значајно утиче на квалитет пољопривредних производа.Он има утицаја на раст биљака , на њихово здравствено стање, отпорност на стресне ситуације и на квалитет семена.Утиче на ензиматску активност, осмотску регулацију и на тај начин утиче на цео метаболизам биљака, посебно на фотосинтезу и синтезу угљених хидрата.

Снабдевање биљака калијумом на оптималном нивоу утиче на следеће :

-Повећава се концентрација  угљених хидрата (шећер,скроб,целулоза) као и витамина Ц

-Концентрација сирових протеина опада на уштрб повећане концентрације угљених хидрата, али њихова укупна количина расте.

-Концентрација витамина А и каротена се повећава

-Смањују се губици при чувању производа богатих скробом (кромпир) и побољшава њихов квалитет

Храна коју једемо обично садржи више калијума од наших потреба.То само по себи није штетно али калијум који се налази у сувишку у земљишту представља сметњу у усвајању калцијума, магнезијума и натријума елемената важних за регулисање ћелијских активности.На тај начин сувишак калијума негативно утиче на квалитет пољопривредних производа.

Неки ефекти калијумових ђубрива на квалитет производа нису последица самог присуства калијума већ других елемената .Реч је о хлоридима и сулфатима присутним у калијумовим ђубривима.Примена калијум сулфата доприноси већем повећању садржаја скроба у кромпиру него у случају примене калијум хлорида . То је последица тога да хлорид омета транспорт скроба од листа до кртола. Код дувана се такође препоручује употреба калијум сулфата у односу  на калијум хлорид јер сувишак хлорида лоше утиче на квалитет дувана.

                                                       Исхрана калцијумом и квалитет производа

Обезбеђеност биљака  калцијумом је кључна за осмотску регулацију и формирање пектина.Добра снабдевеност овим елементом спречава настанак горких пега код јабука. Улегнуће епидермиса на плодовима лубенице,парадајза, паприке и краставаца јавља се као последица недостатка калцијума.Његово присуство у биљкама утиче на чврстину плодова, транспортабилност и њихово боље чување .Ефекат калцијума кроз уношење кречњака у земљиште на квалитет производа  је често индиректан.На овај начин калцијум доприноси смањењу киселости земљишта и тако омогућава бољу доступност и лакше усвајање других хранљивих елемената.

                                                        Исхрана магнезијумом и квалитет производа

Добра снабдевеност биљака магнезијумом повећава концентрацију угљених хидрата, хлорофила и каротена. За квалитет производа ја важно постићи баланс у присутности магнезијума,калијума и калцијума јер између ових елемената влада антагонизам.Добра снабдевеност  магнезијумом повећава крупноћу зрна код житарица , као и садржај уља код уљарица.

                                                      Исхрана сумпором и квалитет производа

Сумпор је важан састојак неких есенцијалних амино киселина (цистеин, цистин и метионин).Око 90% сумпора у биљкама се налази у овим амино киселинама.Недостатак сумпора  стога утиче на смањење квалитета протеина у биљкама.Овај елемент утиче и на мирис и јачину укуса код лукова и слачице.Добра снабдевеност сумпором повећава садржај уља и протеина у зрну, повећава отпорност биљака на болести, квалитет дувана, пекарске особине код  брашна ,садржај скроба у кртолама и величину главице код карфиола.

 

 

Горан Дробњак

 ПСС Рума

 

 

 

Teme: