PSS Zrenjanin-Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina "Mladenci"

U Zrenjaninu u hali Medison je 22. i 23. marta održan drugi Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“. Na ovoj manifestaciji svoje proizvode je predstavilo stotinak izlagača iz čitave Srbije. Uz to, organizovana su i brojna stručna predavanja koja su imala za cilj da unaprede proizvodnju i poboljšaju konkurentnost naših domaćina. Centralne teme ovogodišnjeg sajma su voćarstvo, pčelarstvo i udruživanje proizvođača. Sajam zadrugarstva i mladih domaćina „Mladenci“ je uspešno organizovan prošle godine prvi put i ima tendenciju da postane tradicionalan. Ove godine manifestacija je okupila stotinak izlagača iz čitave Srbije

Na jednom mestu tokom dva dana vikenda okupili su se poljoprivredni proizvođači, sturčnjaci, đaci poljoprivrednih škola iz čitave Srbije. A gosti i posetioci su imali prilike da degustiraju i kupe prave domaće proizvode.

Drugi Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“ ima za cilj da mlade okupi, sabere i usmeri u zajedništvo i zemljoradničke zadruge koje su uslov opstanka sela. Zato sa jedne strane je bio izlagački deo gde su mogli da prikažu šta rade u agraru i od čega žive. Sa druge strane organizovana su naučna predavanja i skupovi da bi se videlo kako sve to može da bude profitabilnije i bolje. Ove godine proizvode je izložilo oko 100 izlagača iz cele Srbije, počev od Kosova i Metohije, preko Žagubice, Osečine, Svrljiga i čitave Vojvodine.

Na štandovima u hali Medison mogli su da se pronađu suhomesnati i pčelinji proizvodi, prerađevine od voća i povrća, lekovito i začinsko bilje…

Ovogodišnji sajam „Mladenci“ održan je pod pokroviteljsvom Srpske akademije nauka i umetnosti.
Podršku Sajmu zadrugarstva i mladih domaćina Srbije dali su i grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Poljoprivredna stručna služna Zrenjanin je bila suorganizator sajma i tom prilikom pozvala mnogobrojne poljoprivrednike da posete manifestaciju.

Profesor dr Dragan Škorić se osvrnuo na pojačana ulaganja države u osnivanje novih i obnovu postojećih zadruga u selima u svim delovima naše zemlje, uz ocenu da je za to došao poslednji momenat. Pažnju su privukla i izlaganja dr Zorana Keserovića o zavidnim rezultatima u razvoju i dobrim perspektivama voćarstva u Vojvodini, koje postaje sve interesantnije za proizvodnju jabuka, krušaka, lešnika i višanja krupnog ploda, ali nikako za malinu i ostalo jagodasto voće, kako su neki mislili. Savetodavac Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin je prisutne upoznao sa subvencijama u voćasrstvu za 2019 god. Zanimljiva su  bila iskustva zemljoradničkih zadruga Ptuj i Radgova iz Slovenije.

Predsednik Komore koja obuhvata ove zadruge Marjan Janžeković obavestio je srpske kolege da u Sloveniji nema velikog profita u agraru, ali da stabilne zadruge uspevaju da amortizuju sve potrese na tržištu izloženom snažnoj konkurenciji. Gosti ove priredbe bili su đaci i nastavnici Srednje poljoprivredne škole iz Leška kod Leposavića na Kosovu i Metohiji, gde se osposobljavaju budući poljoprivredni i veterinarski tehničari.

U okviru manifestacije, koju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, priređen je bogat umetnički program.

 

Zorica Rajačić

Rukovodilac savetodavne službe