PSS Sombor- Unapređenje znanja i opreme radi poboljšanja efikasnosti iskorišćenja hraniva i smanjenja negativnog uticaja poljoprivrede na životnu sredinu

DodatakVeličina
Image icon IMG_20180717_120347.jpg62.8 KB
Image icon IMG_20180717_120420.jpg67.43 KB
Image icon IMG_20180717_120451.jpg69.94 KB
Image icon Spisak 1.JPG248.35 KB
Image icon Spisak 2.JPG240.2 KB
Image icon Spisak 3.JPG225.72 KB
Image icon Spisak 4.JPG206.99 KB
Image icon Spisak 5.JPG230.64 KB
Image icon Spisak 6.JPG226.83 KB

Dana, 17.07.2018. god. Pojoprivredna stučna služba „Sombor“ doo Sombor u okviru projekta SCOPES u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada, Pokrajinskim sekretarijatom za Poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivrednom savetodavnom službom AP Vojvodina održala je savetovanje pod nazivom „ Unapređenje znanja i opreme radi poboljšanja efikasnosti iskorišćenja hraniva i smanjenje negativnog uticaja poljoprivrede na životnu sredinu“. Savetovanje se održalo u Edukativnom centru za poljoprivrednike u Somboru sa početkom u 9.30h. Ovom skupu su prisustvovali veliki broj gostiju sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, zvaničnici iz sekretarijata i Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, predstavnici medija kao i  poljoprivredni proizvođači i savetodavci iz drugih Poljprivrednih stručnih služba. U ime organizatora, prisutne goste je prvo pozdravio prof.dr. Jovan Crnobarac, potom Julkica Simić ispred Pokrajinskkog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao i direktor PSS „Sombor“ Vladimir Sabadoš. Nakon pozdravnih reči domaćina usledila su predavanja sa sledećim temama:

- Prof.dr. Sokrat Sinaj, Agroscope, Švajcarska: Preporuke i smernice za đubrenje ratarskih useva u Švajcarskoj i rezultati višegodišnjih ogleda.

 -Prof.dr. Jan Boćanski, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad: Aktuelna situacija kontrole plodnosti zemljišta i iskustvo u primeni EU nitrat direktive u Češkoj.

 -Dr. Jovica Vasin, IFVC,Novi Sad: Praćenje, aktuelno stanje plodnosti zemljišta u AP Vojvodini.

- Prof.dr. Jovan Crnobarac: Uticaj organskih đubriva na efikasnost korišćenja mineralnih hraniva.

 - Prof.dr. Goran Jaćimović: Značaj žetvenih ostataka u đubrenju ratarskih useva.

 -Prof.dr. Đorđe Krstić: Mogućnost korišćenja međuuseva kao zelenišnog đubriva.

 -Jelena Ivan: Utvrđivanje optimalne doze azota za prihranu kod novih sorti pšenice u agroekološkim uslovima Sombora.

Nakon završenih izlaganja i diskusija usledio je obilazak eksperimentalnog polja PSS „Sombor“