Održan Sajam zemljoradničkog zadrugarstva u Zrenjaninu

DodatakVeličina
Image icon IMG_6676-1.jpg66.68 KB
Image icon IMG_6678-1.jpg100.21 KB
Image icon DSCN8926-600x450.jpg74.34 KB
Image icon IMG_6679-1.jpg101.84 KB
Image icon IMG_6681-1.jpg89.63 KB
Image icon IMG_6685-1.jpg77.39 KB
Image icon IMG_6687-1.jpg102.25 KB
Image icon IMG_6688-1.jpg90.2 KB
Image icon IMG_6691-1.jpg72.6 KB

Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije održan je u Zrenjaninu od 22.03. do 24.03.2018.godine. Sajam je održan pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, odnosno Kabineta za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Srpske akademije nauka i umetnosti, a podržan je od Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Sajam je svečano otvoren u četvrtak 22.marta 2018. godine na dan istoimenog pravoslavnog praznika „Mladenci“.

I u svakom od tih 4.700 naselja treba da imamo zadrugu, školu, dom zdravlja i sve osnovne stvari koje čine naselje. Tada ćemo imati i mladost i decu kao najlepši ukras. Pred nama su veliki zadaci i mi ih moramo ostvariti“ - rekao je Krkobabić, prilikom otvaranja manifestacije.

On je ocenio da se zadrugarstvo u srednjem Banatu dobro razvija i da u ovom regionu posluje 99 zadruga, od kojih 60 uspešno. On je najavio i značajnu podršku za novoformirane zadruge do 50.000 evra, a za postojeće 100.000 evra.

Skupu se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je naglasio da mu je drago da se ovaj sajam održava baš u renoviranoj hali „Medison“, koja je, osim za sportske aktivnosti, namenjena upravo za organizovanje ovakvih manifestacija.

Grad Zrenjanin pokušava da stimulativnim merama i projektima pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima. Ali nije samo direktna pomoć poljoprivrednicima odlučujuća da motiviše ostanak mladih ljudi na selima, već se dobri putevi, vodovod, kanalizacija, uslovi za bavljenje sportom i druge pogodnosti moraju obezbediti i žiteljima naselja. Mi upravo to činimo, jer nismo zaboravili da pomognemo i sva 22 naseljena mesta na teritoriji našeg grada“ – istakao je Janjić.

Akademik dr Dragan Škorić, iz odbora SANU za podršku poljoprivredi, ocenio je da je za opstanak države ključna podrška seoskim sredinama i stimulisanje poljoprivrednika na udruživanje u zadruge, kao i razvoj organske proizvodnje po najvišim standardima.“U svetu se  preko 57 miliona hektara nalazi pod organskom proizvodnjom. U Srbiji je to jedva 15000 hektara. Ono što je jako bitno jeste to da pokažemo šta može Srbija u organskoj proizvodnji. Imamo mnogo potencijala i vrednih ljudi, pogotovo na selu, koji žele da se bave organskom proizvodnjom. Treba znati da je Evropska unija donela propise da od 2021. godine na tržite Unije mogu ući samo oni organski proizvodi koji su sertifikovani“.

Poljoprivrednici u Vojvodini, pogotovo oni mlađi od 40 godina, mogu da računaju na podršku pokrajine. Saša Stevanović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu rekao je da postoji želja i volja da se pomogne ostanak mladih na selu i da je prepoznat značaj ovakvih manifestacija i organizovanje poljoprivrednika u zadruge. Izdvojeno je puno sredstava.Samo za mlade poljoprivrednike odvojeno je 200 miliona dinara. Na sajmu su održana i mnogobrojna stručna predavanja, kao i predstavljanje mnogih zadruga.Tokom održavanja sajma savetodavci PSS Zrenjanin održali su predavanja za poljoprivredne proizvođače.

Sajam je simbolično nazvan Mladenci, jer se veruje da samo mladi mogu da pomognu oporavak sela, ali i opstanak Srbije, budući da nas je iz godine u godinu sve manje i manje. Zato je i za početak ove manifestacije odabran 22. mart, dan u kojem se obeležavaju Mladenci, koji se proslavljaju za srećan brak i blagostanje.

Osnovna svrha i cilj ovog sajma jeste pomoć selu i povratak selu. U nekom smislu čak i povratak imena sela, jer smo i u Ustavu Srbije izostavili selo, pa imamo samo naseljena mesta. Želeli smo da bar jednom, na Mladence, simbolično, jer samo mladi mogu da pomognu selu, održimo ovu manifestaciju. Postoje dva programa pomoći selu, a to su „500 zadruga u 500 sela“ i mera pokrajinskog sekretarijata kojom su mladi parovi stimulisani kupovinom kuća na selu, da se vrate tamo da žive”, kaže Božidar Drinić, inicijator i organizator Sajma zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije.

Na sajmu mladenci prisutni su bili izlagači iz čitave Srbije, od Gadžinog Hana, Merošine, Petrovca na Mlavi, Batočine, do Sombora, Tavankuta i Bačkog Brega.

Zarugarstvo se u srednjem Banatu budi. Ovde postoji 99 zadruga, od kojih 60 uspešno posluje. Krajem prošle i početkom ove godine formirano je osam novih zadruga. Jedna od njih je i zadruga Modoš u Jaši Tomiću koja je dobila više od 10 miliona dinara iz programa 500 zadruga u isto toliko sela. Opština Sečanj se predstavila na zajedničkom štandu sa novom zadrugom Sloga iz Krajišnika.

Posetioci su mogli da probaju i da kupe domaće prehrambene proizvode, kao i ručne radove. Uz to, mogli su da prate i bogat kulturno umetnički program.

Savetodavac

Zorica Rajačić