Manifestacija posvećena kukuruzu - Debeljača

U subotu 23.09.2017, sa početkom u 14 časova otvorena je manifestacija "Kukrurz dragulj ravnice" u organizaciji Aktiva žena "Bulka" iz Debeljače.

Manifestacija se održavala u sali Doma kulture "Jožef Atila" i okupila je pored domaćina (Aktiv žena "Bulka") i udruženja žena: MMMK Debeljača, Kovačica, Padina, Skorenovac, Uzdin i Crepaja. Na štandovima udruženja sve je bilo posvećeno kukuruzu. Pored proizvoda od kukuruznog zrna tu su bile i rukotvorine od kukuruza i motivi na ručnim radovima posvećeni kukuruzu. Za najlepši, proglašen je štand "VARROCSKA" iz Skorenovca.

Sponzor manifestacije je bila Opština Kovačica i TOOK (Turistička Organizacija Opštine Kovačica). Veliki broj meštana je posetio manifestaciju. Ovo je druga po redu i plan je da preraste u tradicionalnu manifestaciju naselja Debeljača.

Na manifestaciji je učestvovala PSS Institut TAMIŠ PANČEVO, preko dr Violete M Stefanović, koja je održala radionicu posvećenu nutritivnim vrednostima kukuruza.

Jedan od proizvoda na manifestaciji bili su i sapuni koji su sadržavali ulje kukuruza i kukuruzno brašno, a izradila ih je familija Dželajlija iz Debeljače. Od proizvoda PG Kovač Mihalj (Debeljača) izložilo je svoj livadski med i med livadski-lipa.

Ceo događaj upotpunila je folklorna sekcija Doma kulture "Jožef Atila" iz Debeljače, sa pesmama i igrama Mađarske nacionalne manjine.

Bogdan Garalejić, dipl.inž., savetodavac, PSS INSTITUT TAMIŠ PANČEVO.