PSS Zrenjanin-Održana II izložba stoke na Poljofestu u Novom Bečeju

U subotu 26.08.2017. u Novom Bečeju održana je II Izložba stoke u okviru manifestacije "Gospojinski dani" i "Poljofest".

Ovog puta su se organizatori potrudili da bude prikazana stoka svih vrsta i rasa koja se gaji na teritoriji opštine Novi Bečej, tako da su bila izložena goveda, ovce, koze, svinje, a "Udruženje odgajivača ukrasne živine,golubova i sitnih životinja SO Novi Bečej" prikazalo je prelepe i egzotične primerke golubova i živine njihovih članova.

Što se stoke tiče ukupno se prijavilo 23 izlagača.

Tri proizvođača iz Novog Bečeja su izvela goveda. Melinda Guba, drži Aberdin angus u sistemu krava- tele i izvela je junad crvenog i crnog Angusa.Milan Glavaški izveo je junice simentalske rase,dok je Vojislav Stojšin izveo telad iste rase. Na ovom terenu ima najviše odgajivača Holštajnfrizijske rase, ali su nažalost bili sprečeni ili zbog radova u polju ili zbog neispunjenja svih veterinarskih uslova.

Što se tiče koza prisutne su bile Alpine sa dve prelepe kolekcije šilježica. Vlasnici su Goran Gagić iz Novog Miloševa i Rajko Varadinac iz Kumana, koji je izveo i jarca koji je proletos osvojio pehar novosadskog sajma.

Ukupno je bilo 13 kolekcija ovaca, a svakako je dominirao Virtemberg koji je i najprisutniji u ovoj opštini. Marko Mučalov je imao najlepše šilježice, dok je njegov brat Živko Mučalov iz Kumana izneo najlepšu mušku šilježad, a njihov komšija Vojin Dobrokes izneo najbolju žensku jagnjad ove rase.Pored njih svoja grla izložili su Radovan Čolakov iz Novog bečeja, Mitar Murgaški iz Čeneja i Sorin Raša iz Torka.

Cigaja je bila zastupljena u manjem broju, a najbolje ovce imao je Ivan Grujin iz Novog Miloševa,a šilježad Dejan Vranov iz Aleksandrova i Rošu Simeun iz Torka.

Rasa Bergamo bila je zastupljena sa jednom kolekcijom ovaca vlasnika Trajlov Milorada iz Novog Miloševa, kao i rasa Dorper Livijusa Pankaričana iz Sutjeske.

Želja organizatora je bila da se pojave još dve rase ovaca, a to su Safolk i Ille de france, ali se nažalost izlagači nisu odazvali.

Milorad Jovanov iz Novog Bečeja izveo je nazimad Hempšir i durok rase svinja jer na svom gazdinstvu ima oko 20-ak krmača.

Ovog puta bilo je više i posetilaca, a posebno dece koju su stariji doveli da vide stoku.U šumici pored Tise gde se održava Poljofest i uz opuštenu atmosferu stočarski dan završen je uz gulaš iz kotlića koji se na licu mesta kuvao i služio.

Obzirom da je ovo druga izložba sa duplo većim brojem izlagača, nadamo se da će dogodine biti još veća i posećenija. PSS Zrenjanin se može pohvaliti da na teritoriji koju pokriva u toku godine ima pet izložbi stoke,koje organizuju zajedno sa stočarskim udruženjima i lokalnim samoupravama, što doprinosi da se povezuju savetodavci i proizvođači, kao i da se omasove stočarska udruženja.

 

 

Gordana Aćimac, dipl.inž.stočarstva

PSS Zrenjanin