PSS Zrenjanin - Održana V izložba goveda i ovaca u Orlovatu

DodatakVeličina
Image icon orlovat1.jpg2.87 MB
Image icon orlovat7.jpg1.78 MB
Image icon orlovat14.jpg2.84 MB
Image icon 16-a.jpg1014.97 KB
Image icon 18-a.jpg1.08 MB
Image icon orlovat 19-a.jpg1.1 MB
Image icon orlovat 15.jpg1.24 MB

Kao i prethodnih godina tradicija sela Orlovat je održavanje manifestacije "Dani Uroša Predića". Manifestacija je počela 17.06.2017., plovidbom po Tamišu, a trajaće do 7.12.2017.(160 godina od slikarevog rođenja), kad će biti otkrivena bista Uroša Predića ispred škole u slikarevom rodnom mestu. Ova manifestacija se održava po 12.put, a u okviru nje uvek na Preobraženje 19.08. i peta izložba stoke.

Zajedničkim angažovanjem MZ Orlovat, Udruženjem stočara Orlovat, Udruženjem vinara "Vesela braća" iz Orlovata, "Udruženjem živinara, golubara i uzgajivača sitnih životinja", kao i "Udruženjem žena" iz Orlovata u prelepom parku ispred crkve postavljen je izložbeni prostor sa boksovima za smeštaj stoke.

Ukupno je bilo 25 kolekcija ovaca u svim rasama i kategorijama ,a izlagači su došli iz Tomaševca,Farkaždina, Idvora, Sakula, Novog Miloševa, Uljme,Torka, Botoša,Žablja,Aleksandrova,Čente,Sutjeske,Ilandže, kao i domaćini iz Orlovata. Prisutne su bile rase Cigaja,Bergamo,Virtemberg,

Sufolk, ,kao i autohtona rasa Vitoroga žuja koju uzgaja Čeda Stanić iz Orlovata.

Svi izlagači su ocenjivani u okviru rase i kategorije te im je dodeljena zahvalnica i pehar.

Izloženo je bilo 14 goveda u kategoriji krava i junica, a izloženo je najviše grla Holštajnfrizijske rase, kao i grla simentalske rase. Proizvođači su izložili prelepa grla, a došli su iz Orlovata i okoline (Tomaševac,Uzdin,Botoš).

Izložba rasne i ukrasne živine, kao i zečeva i golubova bila je najinteresantnija deci i prolaznicima.

Žene iz orlovatskog udruženja bile su angažovane oko dekoracije prostorije, a izložile su "Pastirsku torbu",koja sadrži sve obo što su čobani nekada nosili sa sobom od hrane do alata.One su pripremile i posni i mrsni ručak,kojim se završila ova manifestacija u Orlovatu.

Za naša sela ove manifestacije su jako važne.Proizvođači se skupe i tog dana razmene iskustva,stiču se nova poznanstva i prijateljstava. Celog leta meštanima i posetiocima nude se kulturno-umetnički,sportski sadržaji uz negovanje tradicije i poštovanje dela Uroša Predića.

 

 

Gordana Aćiamac,dipl.inž

PSS Zrenjanin