Održan Dan polja PSS Pančevo

Dan polja ozimih strnih žita i ogleda zaštite bilja održani su 06.06.2017., na Oglednom polju PSS INSTITUT TAMIŠ PANČEVO.

Veliki broj gostiju se odazvao pozivu što je i evidentirano sa 186 potpisa.

Prisutnima se prvo obratio Nikola Škrbić, direktor, PSS i u svom obraćanju naglasio značaj same manifestacije, izgled i brojnost ogleda kao i sve one koji su zbili zaduženi da se ogledi izvedu na ovakav način (saradnici koji redovno rade na Oglednom polju). U nastavku se obratio Bogdan Garalejić,saradnik za strna žita. Nakon kratkog uvoda o karakteristikama protekle vegetacione sezone (od oktobra 2016 do kraja maja 2017-e) usledio je obilazak makroogleda ozimih strnih žita sa 63 sorte ozime pšenice, 5 hibrida ozime pšenice, 1 sorta spelte, 3 sorte ozime raži, 9 sorti ozimog ječma, 3 sorte tritikalea i 1 sortom ozimog ovsa.

U nastavku obilaska oglede iz zaštite bilja (fungicidni i herbicidni) prikazali su Radmila Heraković, mast.zašt.bilja, Maja Sudimac, dipl.inž., zaštite bilja i Stojan Jevremović, mast.zašt.bilja. Takođe su gosti obišli i voćnjak koji im je prikazao Vladimir Čolović, mast.voćarstva.

Pored ovoga predstavljena je  saradnja sa kompanijama koje se bave senzorskim tehnologijama korišćenjem bespilotnih aerofotometrijskih sistema i skeniranja, mapiranja i uzorkovanja zemljišta uz korišćenje GPS tehnologije. Uvek u korak sa novim tehnologijama.

Bogdan Garalejić dipl.inž., PSS INSTITUT TAMIŠ PANČEVO