Сетва шећерне репе

 

Шећерна репа је једна од првих ратарсих култура са којом креће пролећна сетва. Од успешности ове мере у многоме ће зависити успешност ове производње.Грешке начињене у сетви не могу се поправити ниједном агротехничком мером , стога са великом пажњом  треба приступити сетви.

 

Предсетвена припрема

 

Произвођачи који су у јесен након дубоког орања затворили бразду моћи ће предсетвену припрему да заврше у једном проходу.На тај начин ће сачувати земљишну влагу .Саму припрему је неопходно извршити непосредно пред сетву (по могућству истог дана) , на дубину 3-4 цм  .

Да би се умањило исушивање сетвеног слоја било би добро да  сејалица отпочне са радом најкасније два сата након предсетвене припреме.

 

Време сетве

 

Сетва може да почне кад се земљиште на дубини од 5 цм. загреје на 6 ц0 .Календарски гледано оптимални рок за сетву је од 5. марта до 5. априла.

 

Дубина сетве

 

Шећерну репу треба сејати на дубину 2-3 цм. Дубља сетва доводи до појаве слабих клијанаца и  до смањења броја биљака по хектару.Сетва на већој дубини има исте последице као и касна сетва.

 

Број биљака

 

Циљ нам је да у вађењу имамо  минимум 100000 биљака по хектару. То се постиже сетвом на међуредни размак од 50 цм. и у реду на 16 цм.

 

Рад сејалице

 

Водити рачуна о подешавањима сејалице пре и у току сетве као и о контроли успешности саме сетве.Брзина кретања трактора при сетви не сме да прелази 6 км на час. Треба подесити размак између маркира сејалице и у току рада контролисати дубину сетве и размак између семена у реду.

 

 

 

Горан Дробњак----------------------ПСС Рума

Teme: