PSS Zrenjanin - Medljikovac

DodatakVeličina
Image icon medljikovac 1.jpg17.01 KB
Image icon medljikovac.png224.63 KB

Pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cveća, a pritom i druge slatke sokove. Takav je medljikovac, med koji nije od nektara, sem ako nije pomešan s njim.Ti slatki sokovi su : sokovi biljnih vaši, od grožđa, šljiva,bresaka, kajsija,lubenica i drugo. Za pčelarstvo su najbitniji sokovi od biljnih vašiju i to je osnovna sirovina za medljikovac i naziva se medljika, medna rosa ili mana, koja je slična srži drveta.

Medna rosa se pojavljuje na pojedinom drveću listopadnih i četinarskih šuma, kao i listovima pojedinih trava.Pojavljuje se sa obe strane listova i iglica u vidu rose, najčešće u vreme kada su hladne noći, a topla jutra. Može biti i posledica delovanja lisnih vašiju, ali i drugih insekata. Medjutim, četinari mogu da daju velike količine medljike i bez insekata. Za vreme njenog lučenja važno je da u vazduhu ima dovoljno vlage, u protivnom ispari voda iz tog soka i od medljike lišće ostane kao lakirano, pa pčele ne mogu da je iskoriste. Prema tome, za lučenje medljike i mogućnost pčela da je sakupljaju potrebne su odgovarajuće klimatske prilike, koje mogu biti različite u pojedinim područjima.

Za razliku od cvetnog meda, medljikovac ima povećanu količinu saharoze, dekstrina, mineralnih materija (pepela) i smanjen sadržaj invertnog šećera (glukoze i fruktoze nastalih usled razlaganja saharoze), jer u osnovnom soku ne sadrži fermente kao nektar. Inače, medljikovac od četinara sadrži 4-10% dekstrina. Takav hemijski sastav je vrlo povoljan za ljudsku ishranu, pa se u nekim zemljama pčelari bore da proizvedu što više medljikovca, jer je skuplji.

Medljikovac je tamne boje (tamno zelene ,mrke,crne),a ukus podseće na karamelu.Medljika od četinara vrlo brzo kristališe.Deluje protivupalno,pa ga je dobro konzumirati kod prehlada i upala pluća pomešanog sa biljnim čajem(posebno se preporučuje jelin ili borov medljikovac)

Zbog visokog sadržaja gvožđa pogodan je kod lečenja anemije

Preporučuje se dijabetičarima zbog nižeg sadržaja šećera.Zbog dobrog hemijskog sasatava mogu ga konzumirati sportisti i trudnice.

Koliko je medljkovac dobar za ljudsku ishranu ,sa pčelama je obrnuto.Naime, medljikovac sadrži materije koje su otrovne i nesvarljive u organizmu pčele (dekstrini, belančevine, mineralne soli), materije koje nisu dobre za prezimljavanje pčela. Te materije se nagomilavaju u crevima pčela i često dovode do upala sluzokođe creva,proliva,a samim tim se otvara put i za zarazne bolesti pčela.Zbog toga ga treba oduzeti i u košnici ostaviti cvetni med, sakupljen u vreme glavne paše, ili dodati šećerni sirup.Medljikovac iz plodišta se često taško vadi ,pa može pomoći malo gušći šećerni sirup pomešan sa jodnom tinkturom i u nekoliko navrata ponavljati.Medljikovac izvađen iz plodišta nije pogodan za ljudsku ishranu.

Gordana Aćimac,

PSS Zrenjanin