Zanimljivosti

KORIŠĆENJE FEROMONA ZA PRAĆENJA I OMETANJA PARENJA INSEKATA U CILJU SMANJENJA BROJA TRETMANA U VOĆNJACIMA

Dec
11

Feromoni - seksualni hormoni su materije koje obično ispuštaju ženke kako bi privukle mužjake. Neke vrste osete feromon suprotnog pola na velikim udaljenostima. Kod insekata koji mogu biti štetni u jabuci to je obično oko 100 metara. Koristeći svojstva prirodnih feromona čovek je napravio sintetičke seksualne hormone. U svetu su poznate tri metode korišćenja sintetičkih seksualnih hormona: 1. Metod mamaka za izlov mužjaka, čiji je cilj sakupljanje što većeg broja mužjaka, čime se smanjuje mogućnost sparivanja i oplodnje ženki. 2.

Objavio nedeljkaj pročitaj više

Udruživanje stočara

Jun
21

Udruživanje stočara
Udruženje , je dobrovoljno, nevladino , nestranačko, neprofitno udruženje građana i pravnih lica, čiji je cilj unapređenje stočarstva kao grane poljoprivrede, razvijanje, odgajivačkog i takmičarskog duha i okupljanje proizvođača i prerađivača iz ove oblasti radi lakšeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa.Udruženje ima status pravnog lica sa pravima i obavezama koja joj pripadaju na osnovu Ustava, Zakona i Statuta Udruženja.
Obično kao Osnovni ciljevi Udruženja se navode :
Zastupanje interesa stočara opšti i šire.

Objavio zeljkog pročitaj više

Govedarstvo- sistem krava -tele

Jun
14

GOVEDARSTVO -SISTEM KRAVA-TELE
Osnovne karakteristike ovog sistema je držanje krava na ispaši, naravno kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Krave u ovom sistemu doje tele u skraćenoj laktaciji a krave tokom laktacije mogu da proizvedu od 1200 do 1800 litara mleka, kojim se hrani tele.
Znači u ovom sistemu držanja goveda se ne računa na proizvodnju mleka već je sve podređeno proizvodnji zdravog I vitalnog teleta za tov.

Objavio zeljkog pročitaj više
Objavio ivanav pročitaj više
Objavio jelenak pročitaj više

PSS Zrenjanin - Medljikovac

Feb
24

Pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cveća, a pritom i druge slatke sokove. Takav je medljikovac, med koji nije od nektara, sem ako nije pomešan s njim.Ti slatki sokovi su : sokovi biljnih vaši, od grožđa, šljiva,bresaka, kajsija,lubenica i drugo. Za pčelarstvo su najbitniji sokovi od biljnih vašiju i to je osnovna sirovina za medljikovac i naziva se medljika, medna rosa ili mana, koja je slična srži drveta.

Objavio gordanaa pročitaj više

Biopesticidi

Jan
27

S obzirom da smo na početku godine i da je ovo period kad su planiranja za predstojeću sezonu uveliko u toku, možda tema o biopesticidima nekima može biti zanimljiv i koristan. 

Objavio martab pročitaj više

PSS Zrenjanin Utovar svinja uz pomoć telefona i tableta

Dec
27

Za uspešnu svinjarsku proizvodnju osim genetike, kvalitetnog smeštaja, odgoja i ishrane vrlo važan faktor i planiranje prodaje i ostvarivanje povoljne prodajne težine

 

U Hanoveru je od 15.11.-18.11.2016. održan sajam Euro Tier u organizaciji DLG.Inače sajam je jedan od najvećeh manifestacija posvećen izlagačima profesionalne opreme za stočarstvo.

Objavio gordanaa pročitaj više

Značaj i prerada Stevie

Jun
20

Stevia je biljka zelenog lišća, potiče iz  Južne Amerike. Danas se Stevia gaji najviše u Južnoj Americi, Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. 

Objavio violetams pročitaj više

PSS Zrenjanin: Kukolj

Jun
14

Kukolj (Agrostemma githago) je korov koji se izuzetno retko može videti na našim njivama. Mali je broj agronoma i proizvođača koji su uživo videli ovaj korov. U blizini Zrenjanina, na jednoj parceli zasejanoj mešavinom pšenice i tririkalea, uočili smo kukolj u vreme njegovog cvetanja (sl. 1).  Na ovoj parceli se godinama seju strna žita i primenjuje se ekstenzivna agrotehnika što je i razlog opstanka kukolja. Nekada je kukolj bio jako raširen korov. Nije bilo useva ozimog i jarog žita u kome nije bilo kukolja.

Objavio bjelici pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Zanimljivosti