Voćarstvo i vinogradarstvo

PSS Zrenjanin- Održana radionica u Krajišniku

Maj
28

U sredu 27.05.2020.g., u Krajišniku, na poljoprivrednom gazdinstvu Bucalo Patra, savetodavac Martinov Maja održala je radionicu iz voćarstva. Poljoprivrednim proizvođačima predstavljen je značaj određivanja norme navodnjavanja kod višegodišnjih zasada ( višnje i leske ). Pružen je i niz saveta iz oblasti bezbedne primene pasticida, upotrebe zaštitne opreme i odlaganje pasticidnog otpada.

Objavio majam pročitaj više

Vladimir Čolović-Mogućnosti gajenja jagode na teritoriji južnog Banata

Maj
25

Vladimir Čolović – PSS Institut Tamiš

 

Mogućnosti gajenja jagode na teritoriji južnog Banata

 

Objavio draganlju pročitaj više

PSS Bačka Topola - Radionica

Maj
20

Savetodavci PSS Bačka Topola Milan Jeremić i Vesna Bilić su održali radionicu na ekonomiji poljoprivredne škole 18.05.2020.

Teme: Vođenje matične evidencije i Pravilna primena azotnih đubriva.

Objavio vesnab pročitaj više

PSS Bačka Topola - Radionica

Maj
15

Savetodavci PSS Bačka Topola Milan Jeremić i Vesna Bilić održali su radionicu na ekonomiji poljoprivredne škole 13.05.2020. 

Teme: 1. Proređivanje plodova i 2. Vođenje evidencije u biljnoj proizvodnji.

Objavio vesnab pročitaj više

Pss Sremska Mitrovica Proređivanje plodova jabuke

Maj
12

PROREĐIVANJE PLODOVA JABUKE

Dobrom zimskom i letnjom rezidbom, pravilnom ishranom,navodnjavanjem i zaštitom dobijaju se kvalitetni plodovi voća. Često se dešava da se zametne veći broj plodova koje biljka nije u stanju da nosi i pored toga što poseduju mehanizme pomoću kojih odbacuju deo plodova nakon zametanja.

Objavio mirjanatm pročitaj više

Tretman u zasadima koštičavog voća

Apr
10

Koštičave voćne vrste (breska, kajsija, trešnja, višnja, šljiva) u zavisnosti od sorte i lokaliteta nalaze se u različitim fazama cvetanja do precvetavanja kada u povoljnim uslovima može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica (Monilinia laxa). U prisustvu vlage micelija gljive sporuliše i infekcija se ostvaruje preko žiga tučka. Ova gljivica poznata je još pod nazivom monilioza koštičavog voća.

Objavio zivankas pročitaj više

Tretman u zasadu jabuke

Apr
10

Jabuke se nalaze u različitim fenofazama, od faze formiranih crvenih pupoljaka do faze punog cvetanja.

S obzirom na osetljivu fazu razvoja  jabuke, kao i na najavljene nestabilne vremenske prilike tokom sledeće nedelje proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi aktivne materije mankozeb za zaštitu od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis): Mankogal-80 ili Dithane DG neotec u količini 2,5 kg/ha.

Objavio zivankas pročitaj više

Kontrola populacije i suzbijanje rutave bube

Apr
08

            U zasadima jabučastog i koštičavog voća registrovano je prisustvo imaga rutave bube (Tropinota hirta). Rutava buba ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu imaga koji prezimi u zemljištu na dubini do 10 cm. Termofilna je štetočina i izraziti polifag, masovno se javlja povremeno pri višim temperaturama.

Objavio zivankas pročitaj više

PSS ‚‚Sremska Mitrovica‚‚ - PREDAVANJE

Mart
20

Poljoprivredna stručna služba ‚‚Sremska Mitrovica‚‚ doo je 12.02.2020. godine održala predavanje u mestu Sremska Mitrovica u prostorijama PSS Sremska Mitrovica.

Na predavanju je prezentovano 5 tema iz oblasti ratarstva, zaštite bilja, voćarstva i zaštite žitovne sredine, a ove teme je prezentovalo 5 savetodavaca iz PSS‚‚ Sremska Mitrovica‚‚.

Milić Milan

Objavio zeljkog pročitaj više

PSS ‚‚Sremska Mitrovica‚‚ - PREDAVANJE

Mart
20

Poljoprivredna stručna služba ‚‚Sremska Mitrovica‚‚ doo je 11.02.2020. godine održala predavanje u mestu Gibarac u Lovačkom domu.

Na predavanju je prezentovano 7 tema iz oblasti ratarstva, zaštite bilja, voćarstva i zaštite žitovne sredine, a ove teme je prezentovalo 5 savetodavaca iz PSS‚‚ Sremska Mitrovica‚‚.

Milić Milan

Objavio zeljkog pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo