Voćarstvo i vinogradarstvo

PSS SENTA: Predavanje u Senti

Jan
18

Dana 16.01.2018. godine savetodavci PSS Senta u prostorijama SO Senta održali su predavanje sa sledećim temama:

Pravilnik o IPARD II podsticajima - Ana Prijović 

Aktuelni javni pozivi - Jovana Marić

Standardi u stočarstvu za učešće u IPARD programu - Sabolč Vartuš

Predavanju je prisustvovalo 33 proizvođača

Objavio anap pročitaj više

PSS Kikinda: Cvetanje lešnika

Jan
16

Da bi proizvodnja lešnika bila uspešna, prilikom podizanja zasada potrebno je izbeći mnoge greške koje je kasnije teško ispraviti. To je vrlo značajno zato što je leska dugovečna voćna vrsta i samo sa stručnošću i znanjem treba pristupiti podizanju njenog zasada. Da bi se dobio dobar rod veliku pažnju treba pokloniti izboru sorti i oprašivanju leske. Lešnik je jednodoma biljka, što znači da su muški i ženski cvetovi odvojeni, ali se nalaze na jednoj biljci.Muški cvetovi su rese.One mogu biti duge i do 20cm, obično je to 4-6cm, a na njima se nalazi i do 200prašničkih komora.

Objavio jelenak pročitaj više

PSS Kikinda: Cvetanje lešnika

Jan
16

Cvetanje lešnika

Da bi proizvodnja lešnika bila uspešna, prilikom podizanja zasada potrebno je izbeći mnoge greške koje je kasnije teško ispraviti. To je vrlo značajno zato što je leska dugovečna voćna vrsta i samo sa stručnošću i znanjem treba pristupiti podizanju njenog zasada. Da bi se dobio dobar rod veliku pažnju treba pokloniti izboru sorti i oprašivanju leske.

Objavio jelenak pročitaj više

Predavanje u Bajsi

Dec
22

U petak 22.12.2017. godine savetodavci PSS  Bačka Topola održali su predavanje u Bajši u sali Mesne zajednice sa početkom u 12,00 casova sa temama: Rezultati kontrole plodnosti zemljista u 2017 godini i Transport i skladistenje proizvoda. Bilo je prisutno 11 poljoprivrednih proizvodjaca.

Objavio dragank pročitaj više

ALTERNATIVNE VOĆNE VRSTE

Dec
22

ALTERNATIVNE VOĆNE VRSTE ARONIJA - Aronija je dugogodišnja drvenasta biljka, raste u visinu 1-3 m, u zavisnosti od uslova i više. Orezivanjem se aronija može oblikovati i kao manje drvo. Uspeva na svim tipovima zemljišta i može da podnese veoma niske temperature. Ne traži posebnu negu, a s obzirom da je broj bolesti i štetočina koje je napadaju mali, može se gajiti bez upotrebe pesticida. Listovi su jajastog oblika, tamnozeleni i kožasti čija dužina iznosi 8 cm, a širina do 5 cm. Obično cveta polovinom maja meseca.

Objavio lazark pročitaj više

KALEMLJENJE GRANČICOM

Dec
21

Vladimir Čolović – PSS Institut Tamiš

 

KALEMLJENJE GRANČICOM

 

Objavio draganlju pročitaj više

Jesenje đubrenje voćnjaka i vinograda

Dec
21

U sredu 20.12.2017.PSS Bačka Topola održano je predavanje u Staroj Moravici u sali Mesne zajednice sa početkom u 10:00.  Tema predavanja je bila jesenje đubrenje voćnjaka i vinograda.Prisutno je bilo 11 proizvođača.

 

PSS Bačka Topola,savetodavac Milan Jeremić

 

 

Objavio predragi pročitaj više

KALEMLJENJE OČENJEM-Vladimir Čolović

Dec
20

Savetodavac MSc Vladimir Čolović, PSS Institut Tamiš

KALEMLJENJE OČENJEM

 

Objavio draganlju pročitaj više

Predavanje u Backoj Topoli

Dec
15

U petak 15.12.2017.

Objavio dragank pročitaj više

Ekologija voćaka

Okt
20

EKOLOGIJA VOĆAKA

 

Ekologija je nauka koja se bavi proučavanjem odnosa sredine i organizama. Ekologija voćaka ili pomoekologija je grana ekologije biljaka i izučava odnose između voćaka i sredine koju nastanjuju. Radi lakšeg proučavanja ove ekološke faktore delimo na abiotičke i biotičke faktore.

Abiotički faktori obuhvataju složeno dejstvo fizičkih i hemijskih uslove srdine tj. podneblja (klime), zemljišta i orografije.

Objavio draganlju pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Voćarstvo i vinogradarstvo