Ratarstvo

PSS Sombor - PRIKUPLJANJE AMBALAŽE OD ZAŠTITE BILJA

Jun
21

  U savremenom svetu, veoma veliku primenu u prehrambenoj ,  tehnološkoj  i hemijskoj industriji zauzima upotreba plastike kao jedan od vidova ambalaže, a kao takva,iskorišćena ambalaža predstavlja problem ako se pravilno ne odlaže i uklanja. Razvijene države  problem otpada od ambalažne plastike i same plastike rešili su kroz prikupljanje, reciklažu i uništavanje u specijalnim reciklažnim centrima i centrima za uništavanje. U republici Srbiji, a naročito u Vojvodini , veoma je velika  potrošnja sredstava za zaštitu bilja, koja su upravo pakovana u plastičnu ambalažu.

Objavio stojsicz pročitaj više

Radionica u Dobrici

Jun
20

U naseljenom mestu Dobrica, na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu Belča, u Alibunarskoj opštini, 20. juna 2018. godine održana je radionica na temu "Evidencija u biljnoj proizvodnji".

Objavio vladanu pročitaj više

POJAVA PEGA NA ŠEĆERNOJ REPI

Jun
20

Na teritoriji koju pokriva PSS Pančevo, registrovane su prve pojedinačne pege prouzrokovača  pegavosti lišća šećerne repe (Cercospora beticola). U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, procenat biljaka sa pegama se kreće od 1-13% biljaka (podaci PIS Pančevo).

S´ obzirom na veliku količinu padavina u prethodnim danima, možemo reći da vladaju izuzetno povoljni uslovi za infekciju ovim patogenom.

Objavio radmilah pročitaj više

PSS Sombor-Održano predavanje učenicima SŠ "Sveti Sava" iz Sombora

Jun
18

Dana, 18.06.2018. sa početkom u 9h u Edukativnom centru za poljoprivrednike, PSS Sombor bila je domaćin učenicima trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“ iz Sombora smera tehničar za zaštitu životne sredine. Prisutne učenike je pozdravio direktor PSS Sombor-a Vladimir Sabadoš. Savetodavac Olivera Sekulić održala je prezentaciju o hidroponskoj tehnologiji u povrtarstvu dok je savetodavac Smiljka Mojsović govorila o važnosti  kontrole plodnosti zemljišta i agrohemijskoj analizi kao i o N-min metodi, njenom značaju i pravilnom izboru azotnog đubriva.

Objavio smiljkam pročitaj više

DAN POLJA PSS Sremska Mitrovica

Jun
18

Dan polja strnih žita, uljane repice, herbicidnih ogleda u šećernoj repi, kukuruzu, soji i suncokretu , 15.6.2018. god. organizovala je PSS Sremska Mitrovica na oglednom polju u Velikim Radincima. U izuzetno visokom broju prisutni su bili predstavni ci hemijskih i semenskih kuća ,lokalnih samouprava iz Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Pećinaca, kao i poljoprivrednih proizvođača .

Događaj je bio medijski propraćen prisustvom više lokalnih medija.

 

Objavio mirjanatm pročitaj više

PSS Sombor- Dan polja Dunav soja

Jun
17

Dan polja Dunav soje održan je u Somboru ,14.06.2018.god. sa početkom u 11 časova. Tema dana polja : proizvodnja održive soje, 140 godina proizvodnje soje u Evropi, Srbija kao lider u proizvodnji soje, rast površina pod sojom i tehnologija proizvodnje, domaće visokokvalitetne sorte, Sombor, kao glavno semenarsko-proizvodno područje u Podunavskom regionu.
Uvodnu reč imali su:
1. Marko Rovčanin - pomoćnik pokrajinskog sekretara
2.Branislav Jevremov - direktor Agri Business Partner Sombor
3. Marija Kalentić - direktorka Dunav soja

Objavio jelenap pročitaj više
Objavio vesnab pročitaj više

PSS Bačka Topola - Održana radionica u Bajši

Jun
15

15.06.2018. sa početkom u 8,30 da 10,00 na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Bajši održana je radionica za 7 poljoprivednih proizvođača. Teme su bile:

Vesna Bilić: Žetva i skladištenje pšenice

Marta Barčik: Analiza uspešnosti fungicidnih tretmana na strnim žitima.

Objavio martab pročitaj više

PSS Zrenjanin-Održan Dan polja Srednjeg Banata

Jun
15

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin održala je Dan polja strnih žita Srednjeg Banata 13.06.2018. god. na oglednoj parceli u Lukićevu.Skup su otvorili direktor PSS Zrenjanin Kristina Salapura, gradonačelnik grada Zrenjanina Čedomir Janjić i načelnica srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević i pozdravili prisutne goste.

Objavio rajacicz pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica - Međuredno kultiviranje okopavina

Jun
12

MEĐUREDNO  KULTIVIRANJE  OKOPAVINA

 

Objavio jovanb pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Ratarstvo