Ratarstvo

PSS KIKINDA: Pravilna primena azotnih đubriva

Jan
17

 Pravilna primena azotnih đubriva

 

Kako bi se prihranjivanje pšenice i ostalih strnih žita obavilo  na kvalitetan način neophodno je izvršiti uzorkovanje i analizu zemljišta na sadržaj lakopristupačnog mineralnog azota (N-min metoda).  S obzirom da je azot hranljivi element koji dominantno utiče na visinu prinosa, veoma je važno da se pravilno odredi količina i vrsta azotnih đubriva koja će se primeniti.

Objavio zorans pročitaj više

PSS Zrenjanin: Održano predavanje u Banatskom Karađorđevu

Jan
16

Savetodavci PSS Zrenjanin su 15.01.2020. godine održali predavanje za poljoprivredne proizvođače u Banatskom Karađorđevu. Predavanje je održano u sklopu 22. manifestacije  "Karađorđevačka prela". Predavanje je trajalo od 18-20 sati. Nakon predavanja je sledio razgovor sa proizvođačima tokom koga se razvila živa diskusija o problemima ratarske proizvodnje. Teme predavanja su bile sledeće:

1) Štete od grada na ratarskim usevima (savetodavac Zorica Rajačić)

Objavio bjelici pročitaj više
Objavio rankovv pročitaj više

Skladištenje kukuruza

Okt
20

SKLADIŠTENJE KUKURUZA

 

Jesenja žetva i berba kukuruza 2019.godine u Južnom Banatu ostaće upamćena ne samo po dobrom prinosu već i po izuzetno povoljnim uslovima za žetvu I berbu. Nakon žetve ili berbe najvažniji zadatak proizvođača je da pravilno uskladište ubrani rod u sopstvenim skladištima ili kod skladištara.

Objavio maricd pročitaj više

Zaštita semena pšenice i ječma od prouzrokovača oboljenja koja se prenose semenom

Okt
18

Osnovni uslov pri planiranju ostvarenja visokih prinosa pšenice i ječma jeste setva semena deklarisanog kvaliteta. Treba imati u vidu da ako ovaj uslov nije ispunjen sva ostala ulaganja mogu biti uzaludna.

U Centrima za doradu semena obavlja se nanošenje pesticida - fungicida na seme pšenice i ječma da bi mlade biljke tokom klijanja i nicanja a i kasnije tokom vegetacije bile zaštićene od prouzrokovača oboljenja koji se nalaze na ili u semenu ili se nalaze u zemljištu.

Objavio zivankas pročitaj više

Radionica u Dobrici

Okt
16

15. oktobra 2019. godine u naseljenom mestu Dobrica u Opštini Alibunar, na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Belče, održana je radionica na temu "Skladištenje primarnih poljoprivrdnih proizvoda".

Objavio vladanu pročitaj više

PSS Senta - radionica

Okt
10

Savetodavci PSS Senta održali su radionicu 09.10.2019. na poljoprivrednom gazdinstvu u Malim Pijacama, sa sledećima temama: Knjiga polja - Ana Prijović, Nega uljane repice - Jovana Marić. radionici je prisustvovalo 9 proizvođača.

Objavio anap pročitaj više

PSS Zrenjanin: Održana radionica u PSS Zrenjanin

Okt
07

Savetodavac Ilija Bjelić je 04.10.2019. godine održao radionicu sa 7 poljoprivrednih proizvođača u prostorijama PSS Zrenjanin. Radionica je počela u 8 sati, a završila se u 9.30. Tema radionice je bila "Agrotehnika pšenice". Obrađena su sva pitanja vezana za agrotehniku u jesenjem delu godine koja se odnose na izbor preduseva, đubrenje, obradu, setvu i zaštitu. Poseban akcenat je stavljen na zaštitu od insekata koji prenose viroze u toku jeseni.

Objavio bjelici pročitaj više

PSS Sremska Mitrovica- Održana radionica u Manđelosu

Sep
25

Dana 23.09.2019. savetodavac Jovan Bojić održao je radionicu na gazdinstvu Jelić Stanoja.Tema radionice je Vođenje knjige polja.

Objavio jovanb pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Ratarstvo