Povrtarstvo

PSS SENTA: Bespovratna sredstva za opremu za navodnjavanje i bunare

Jun
30

Bespovratna sredstva za opremu za navodnjavanje i bunare

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Uprava za poljoprivredno zemljište, raspisali su dva konkursa za raspodelu sredstava za navodnjavanje, i to za: nabavku nove opreme za navodnjavanje i iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja.

Za nabavku opreme za navodnjavanje izdvojeno je 46.543.291,80 dinara, a sredstva se dodeljujuu izonosu do 60%, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Objavio anap pročitaj više

PSS Sombor- Radionica u Apatinu

Jun
16

Dana, 15.06.2020. god. sa početkom u 10h održana je radionica na PG Miodraga Veina u Apatinu. Radionicu su održale Mirjana Zorić sa temom " Zaštita paradajza i paprike od bolesti i insekata i Smiljka Mojsović sa temom " Značaj upotrebe đubrenja povrtarskih kultura".Radionici su prisustvovali 5 poljoprivrednih proizvođača.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Bačka Topoola Održana radionica

Jun
15

12.06.2020. Održana je radionica u Bačkoj Topoli na poljoprivrednom gazdinstvu.

Teme su bile: 

Šuša Radomir: Vođenje matične evidencije u biljnoj proizvodnji

Marta Barčik: Bezbedna primena pesticida

Objavio martab pročitaj više

PSS Sombor-Đubrenje i prihrana krompira

Jun
15

Krompir je kultura koja je veliki potrošač hraniva iz zemljišta. Dobro reaguje na đubrenje kako organskim tako i mineralnim đubrivima. Kombinovana ishrana krompira organskim i mineralnim hranivima daje najbolje rezultate u proizvodnji.                                                                                                           Đubrenje krompira se izvodi nekoliko puta tokom vegetacije i potrebno je uskladiti rast i razvoj biljke krompira i đubrenje. Od organskih đubriva najčešće se koristi stajsko đubrivo koje se unosi u jesenje-zimskom oranju u količini od 25-35t.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Sombor-Đubrenje krastavca

Jun
12

Krastavac je jednogodišnja biljka koja zahteva pogodna duboka, nanosna, strukturna zemljišta slabo kisele do neutralne reakcije ( optimalna pH 5,8-6,8).  Zemljišta bogata organskim materijama su pogodna za rast krastavca. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju, u staklenicima i plastenicima i kao industrijski. Tip zemljišta nije od bitnog značaja u koliko postoji mogućnost obilnog đubrenja zgorelim stajnjakom. Krastavac iziskuje obilno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima, Naročito povoljno deluje stajnjak.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Sombor-Održana radionica u Apatinu

Jun
11

Dana 11.06.2020. sa početkom u 9h održana je radionica u Apatinu na gazdinstvu Đure Radovanca. Radionicu su održale Mirjana Zorić sa temom zaštita paradajza i paprike od bolesti i Smiljka Mojsović sa temom potrebe za hranivima i đubrenje paradajza. Radionici su prisustvovali 5 poljoprivrednih proizvođača.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Sombor-Potrebe za hranivima i đubrenje paradajza

Jun
11

Paradajz je jedna od najvažnijih vrsta povrća i  zahvaljujući različitim tehnologijama proizvodnje, može uspevati na različitim zemljištima, od ekstremno lakih peskovitih, do težih zemljišta. Paradajz je kultura koja za uspešan razvoj iziskuje obilnu i pažljivo izbalansiranu ishranu. U našim područjima, u proizvodnji na otvorenom, u povoljnim klimatskim uslovima, prinos zavisi od količine hraniva, koju biljka usvoji do kraja jula meseca. Paradajz jako dobro reaguje na đubrenje organskim đubrivima pa se preporučuje njegova kombinacija sa nekim od mineralnih đubriva.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS Sombor-Đubrenje i prihrana paprike

Jun
08

Paprika najbolje uspeva na plodnim, humusnim i lakšim zemljištima. U hladnom zemljištu s visokim nivoom podzemne vode  paprika daje niske prinose. Paprici odgovara neutralno ili slabo kiselo zemljište. Za bilo koju vrstu povrća, pa ni za papriku ne postoji univerzalni recept za đubrenje.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS SENTA: KONKURS ZA PRIMENU SOLARNE ENERGIJE U POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA

Jun
08

PSS SENTA: KONKURS ZA PRIMENU SOLARNE ENERGIJE U POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima. Rok za podnošenje prijave je 19. jun 2020.godine. Pravo na podsticaje ostvaruju lica sa teritorije AP Vojvodine koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to: 1.

Objavio anap pročitaj više

Mere za poboljšanje higijensko-sanitarnih uslova u pogonu prerade; Setvena struktura u plasteniku

Maj
29

U Pančevu je 27.05.2020. godine na gazdinstvu Mandić Tajane održana radionica. Predavači su bili Radmila Malić i Violeta Mickovski Stefanović, a teme:

1. Setvena struktura u plasteniku 

2. Mere za poboljšanje higijensko-sanitarnih uslova u pogonu prerade

Bilo je prisutno 5 poljoprivrednih proizvođača.

Dr Violeta Mickovski Stefanović

 Radmila Malić

Objavio violetams pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Povrtarstvo