Povrtarstvo

PSS Sombor-Održano predavanje učenicima SŠ "Sveti Sava" iz Sombora

Jun
18

Dana, 18.06.2018. sa početkom u 9h u Edukativnom centru za poljoprivrednike, PSS Sombor bila je domaćin učenicima trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“ iz Sombora smera tehničar za zaštitu životne sredine. Prisutne učenike je pozdravio direktor PSS Sombor-a Vladimir Sabadoš. Savetodavac Olivera Sekulić održala je prezentaciju o hidroponskoj tehnologiji u povrtarstvu dok je savetodavac Smiljka Mojsović govorila o važnosti  kontrole plodnosti zemljišta i agrohemijskoj analizi kao i o N-min metodi, njenom značaju i pravilnom izboru azotnog đubriva.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS "Sombor" - Mogućnosti čuvanja povrća

Jun
16

      Proces čuvanja povrća počinje od momenta berbe do vremena korišćenja, razgradnje ili propadanja. Od posebnog značaja za uspešan proces čuvanja povrća je pravovremena berba. Vreme berbe zavisi od vrste i sorte, od mogućnosti dozrevanja, daljine tržišta odnosno dužine transporta. Zbog neblagovremene berbe u nekim slučajevima može se izgubiti 30-50 % ukupno proizvedenih količina povrća. Gubici u kvalitetu i kvantitetu povrća nastaju i u periodu između berbe i momenta upotrebe.

Objavio oliveras pročitaj više

PSS Bačka Topola - Održana radionica u Bajši

Jun
15

15.06.2018. sa početkom u 8,30 da 10,00 na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Bajši održana je radionica za 7 poljoprivednih proizvođača. Teme su bile:

Vesna Bilić: Žetva i skladištenje pšenice

Marta Barčik: Analiza uspešnosti fungicidnih tretmana na strnim žitima.

Objavio martab pročitaj više

Održana radionica u Perlezu

Maj
25

U Prelezu na imanju Malbaški savetodavci PSS Zrenjanin Predrag MKarjanski i Dragan Marković održali su radionicu sa temama Malčovanje folijama i Ishrana Krastavca. Radionici je prisustvovalo 5 proizvođača.

Objavio draganm pročitaj više
Objavio katarinar pročitaj više

PSS Sombor- Đubrenje kupusa

Mart
27

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća.  Upotrebljava se u svežem, kuvanom ili konzerviranom stanju naročito tokom zime.Među povrtarskim biljkama kupus zauzima istaknuto mesto po svojim izvanredno visokim zahtevima prema hranljivim materijama. Potrošnja pojedinih elemenata nije ravnomerna. Azot se najviše troši u početnoj fazi razvića, a fosfor i kalijum u vreme obrazovanja glavica. Preporučuje se kombinovana upotreba mineralnih i organskih đubriva.

Objavio smiljkam pročitaj više

PSS "Sombor" - proizvodnja pasulja

Mart
27

    Dobri predusevi za pasulj su mrkva, peršun, celer, krompir i druge okopavine. Vrste iz iste familije (Fabaceae) nikako ne treba da budu predusevi pasulju koji može doći na isto zemljište najranije posle 3-4 godine. Obrada zemljišta podrazumeva zaoravanje biljnih ostataka preduseva na dubinu od 10-15 cm, zatim duboko oranje tokom oktobra ili novembra, i površinska priprema rano u proleće kada se drljanjem zatvara zimska brazda.

Objavio oliveras pročitaj više

PSS "Sombor" - gajenje slatkog krompira

Mart
26

   Slatki krompir –batat je zbog svojih nutritivnih vrednosti i prijatnog ukusa sve popularnija kultura za gajenje. U svetu je  jedna od najzančajnijih povrtarskih kultura, dok se kod nas malo zna o njemu i retko je gajeno povrće.Sa krompirom nema mnogo toga zajedničkog osim što se za spravljanje jela koriste na isti način. Latinski naziv za slatki krompri je Ipomea batatas, pripada familiji Convolvulaceae, a krompir Solanum tuberosum pripada familiji Solanaceae. Za gajenje slatkog krompira potrebni su određeni klimatski uslovi i pravilan odabir zemljišta.

Objavio oliveras pročitaj više

PSS Sombor- Đubrenje paprika

Mart
22

Paprika je povrće koje potiče iz Amerike i proizvodi se na različite načine. Kod nas se paprika proizvodi i u plastenicima i na otvoranom polju, zatim za potrebe sveže proizvodnje, ali i industrijske prerade, kao i direktnom setvom, ali i iz rasada. Paprika najbolje uspeva na plodnim, humusnim i lakšim zemljištima. U hladnom zemljištu s visokim nivoom podzemne vode  paprika daje niske prinose. Paprici odgovara neutralno ili slabo kiselo zemljište. Za bilo koju vrstu povrća, pa ni za papriku ne postoji univerzalni recept za đubrenje.

Objavio smiljkam pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Povrtarstvo