Mehanizacija, oprema i objekti

PSS Vrbas - radionica u Liparu

Maj
04

04.05.2018. godine odrzana je radionica u Liparu.

Objavio milank pročitaj više

PSS Vrbas - radionica u Zmajevu

Maj
03

Odrzana radionica u Zmajevu.

Objavio milank pročitaj više

SEJALICE ZA SETVU POJEDINAČNIH SEMENA - IV deo

Apr
24

Četvrti deo teksta o sejalicama za setvu pojedinačnih semena možete pogledati OVDE.

Objavio branislavo pročitaj više

SEJALICE ZA SETVU POJEDINAČNIH SEMENA - III deo

Apr
24

Treći deo teksta o sejalicama za setvu pojedinačnih semena - Korišćenje sejalica- možete pogledati OVDE.

Objavio branislavo pročitaj više

PSS Senta - održana radionica u Tornjošu

Apr
23

Dana 19.04.2018.godine u sali udruženja poljoprivrednika "Brazda" u Tornjošu održana je radionica na temu: Kalibracija prskalice. Radionica je održana na zahtev udruženja i poljoprivrednih proizvođača iz Tornjoša. Radionica je trajala u vremenu od 10,00 h do 11,00 h. Radionici je prisustvovalo 8 poljoprivrednih proizvođača.

 

 

Savetodavac

Dževat Ademi

Objavio ademid pročitaj više

SEJALICE ZA SETVU POJEDINAČNIH SEMENA - II deo

Apr
20

Drugi deo teksta o sejalicama za pojedinačnu setvu semena pogledajte OVDE.

Objavio branislavo pročitaj više

SEJALICE ZA SETVU POJEDINAČNIH SEMENA - I deo

Apr
20

Više o sejalicama za setvu pojedinačnih semena pogledajte OVDE.

Objavio branislavo pročitaj više

Održan Sajam zemljoradničkog zadrugarstva u Zrenjaninu

Mart
26

Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije održan je u Zrenjaninu od 22.03. do 24.03.2018.godine.

Objavio rajacicz pročitaj više

Oprema za proizvodnju testenina

Mart
23

Italija je veliki proizvođač opreme za zanatsku proizvodnju testenina, tj. opreme malih kapaciteta proizvodnje. Za zanatsku proizvodnju testenine potrebno je obezbediti:

  • odgovarajući prostor (radni,skladišni, sanitarni čvor)
  • kvalitetnu sirovinu (brašno, dodaci)
  • kvalitetnu opremu (presa, sušara, vaga, ventilatori..)
  • stručno lice sa radnim iskustvom u proizvodnji testenine

Za proizvodnju testenine potrebne su prese sa malim proizvodnim kapacitetima koje se koriste za kućne potrebe ili za preradu na poljoprivrednim gazdinstvima. 

Zbog svojih malih dimenzija i kapaciteta od 8- 18 kg/h, na njima se mogu proizvoditi sveže testenine i uz priključak dodatnih uređaja za raviole.

Veliki broj različitih  kalupa odgovarajućih dimenzija omogućuje proizvodnju širokog asortimana specijalnih oblika testenina.

Oprema je izrađena od nerđajućeg čelika. Pre početka rada na presi se montiraju spirala, kalup sa sitom i nož.

Prethodno pripremljene sirovine (prosejano brašno, voda i dodaci) doziraju se u male prese sa jednom mesilicom. One rade sa jednim zamesom (šaržno) diskontinualno, što predstavlja problem kod proizvodnje sušene testenine. Potrebno je oko 4 h da bi se napunila statička sušara.

U međuvremenu se prozvedena testenina površinski (nepravilno) osuši što kasnije nepovoljno utiče na proces sušenja i kvalitet finalnog proizvoda.

Nakon završetka zamesa testo se transportuje i homogenizuje pomoću spirale, a oblikuje prolazeći  preko metalnog sita i otvora na kalupu. Dužina oblikovanog testa zavisi od broja i brzine rotiranja noževa (koji su montirani ispred kalupa).

Kalupi se moraju često potapati u čistu vodu da bi se očistili od zaostalog testa. Nakon završetka proizvodnje kalupi se drže potopljeni u vodu.

Nakon nekoliko zamesa treba napraviti pauzu, da se glava prese ohladi, što umanjuje kapacitet. Presa ima samo jednu mesilicu u kojoj se mesi testo, tek nakon oblikovanja može se mesiti drugo testo. Testo se mesi u obliku grudvica sa deficitarnom količinom vode. Najčešće se mesi  srednje tvrdo testo. Kada je brašno lošeg kvaliteta, rad prese je pod opterećenjem, kao i kad je testo  previše tvrdo. To umanjuje kapacitet prese i stvara se mnogo problema kod procesa sušenja. Testenina dobijena od ovakvog testa je lakše lomljiva, osobine kuvane testenine  su takođe lošije. Problemi se javljaju i ako je testo previše meko umešeno. Oblikovana testenina teško zadržava zadati oblik, međusobno se lepi, a potrebno je više toplotne energije u procesu sušenja.

Kvalitet testenine proizvedene na mini presama je skromniji iz više razloga:

  • nema hlađenja cilindra i glave prese
  • kalupi najčešće nemaju teflonske uloške
  • ispod glave prese nije montiran ventilator koji površinski prosuši  testeninu, sprečava međusobno lepljenje i deformaciju sveže testenine poslagane na ramove.

dr Violeta Mickovski Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           
           
           

 

Model

mikser

kg

širina trake testa (mm)

kapacitet

kg/h

ukupno

kW

težina

kg

 

MAC 10 S 2,5 180 8-10 0,75 55
MAC  20 S 5          
Objavio violetams pročitaj više

Poljski kultivatori

Mart
08

Malo više o kultivatorima možete pročitati OVDE.

Objavio branislavo pročitaj više

Stranice

Subscribe to RSS - Mehanizacija, oprema i objekti