Proređivanje plodova-poboljšanje kvaliteta

U cilju dobijanja kvalitetnih plodova zadovoljavajuće krupnoće u zasadima jabuka je potrebno vršiti proređivanje plodova-naročito u godinama kada se zametne previše plodova i predviđa se preterano veliki rod. 

U suštini prednost bi trebalo dati ručnom proređivanju jer se tako postižu najpouzdaniji rezultati. Međutim ručno proređivanje se zbog velikog obima posla može primeniti samo na manjim površinama.

U velikim zasadima jabuka tretiranje hormonskim preparatima može dati zadovoljavajuće rezultate. U cilju proređivanja plodova koriste se sledeći preparati-AMIDTHIN, DIRAGER, FRIGOCUR, OBSTHORMON i drugi.

Vreme primene ovih preparata je vezano za fazu precvetavanja odnosno početnog rasta plodova. Optimalni rezultati se postižu kada se navedena sredstva primene u fazi kada je plod veličine od 5 do 12 milimetara, pri temperaturi 15 do 25 stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha 70% i kada su vazdušna strujanja minimalna

Prilikom tretiranja biljke treba dobro "okupati" kako bi sredstvo bilo ravnomerno raspoređeno po čitavoj biljci, stoga je preporučena potrošnja vode 1000 do 1500 litara po hektaru.