Nega kože i dlake kod krava muzara

     Koža i dlaka svih vrsta životinja pokriva njihovo telo i zato se na njima često ispoljavaju i lako zapažaju promene u njihovom zdravstvenom stanju. Ona im štiti organizam od štetnih uticaja ( hladnoće, vetra,kiše, i dr.). Kroz kožu se izlučuju iz organizma razni proizvodi pri  izmeni materija kao što su znoj i loj. Ove izlučene materije mešaju se sa prašinom i  prljavštinom  da bi se zatim, pod uticajem vlage i toplote, raspale. Proizvodi tog raspadanja zatvaraju sitne pore čime se smanjuje disanje kože i izaziva svrab. Prljava koža je ujedno i povoljan teren za razvoj vaši, krpelja, i drugih parazita koji uznemiravaju krave. Poznato je da svako uznemiravanje nepovoljno utče na količinu pomuzenog mleka. Zajedno sa prljavštinom na kožu  krave dospevaju i razni mikroorganizmi, koji kroz oštećenja na koži mogu lako da prodru u krv i izazovu oboljenje.

     Stanje kože je podložno uticaju ishrane i načinu držanja, ali zavisi i od opšteg zdravstvenog stanja životinja. Ako je koža meka i pokretljiva, ako se lako nabira, što se naročito zapaža iza poslednjeg rebra, onda je to znak da je životinja zdrava. Suva i gruba koža ukazuje na poremećeno zdravstveno stanje životinje.

     Ne samo po koži, već i po izgledu dlake,može se zaključiti zdravstveni status krava.Kod zdravih grla dlaka je gusta, sjajna i glatka. Prvi znak bolesti životinje je nakostrešena dlaka bez sjaja. Posebna pažnja se obraća na dlaku oko očiju, ušiju, njuške i oko papaka.

     Kod goveda na paši koža ogrubi od vetra, sunca i kiše, a dlaka postane gušća, duža i manje sjajna. Grla tada izgledaju kao da su slabije negovana od onih koja su u staji i  koja su dobro nahranjena pa im je dlaka kratka i sjajna. Međutim, zdravstveno stanje i otpornost grla na paši su mnogo bolji od onih koji su stalno u zatvorenoj staji.

     Za održavanje dobrog zdravlja krava, pre svega onih koje se pretežno drže u staji, potrebno je redovno negovati kožu, čistiti  i timariti, čime se omogućava njena funkcija, što se pozitivno održava na proizvodnju mleka. To se postiže redovnim timarenjem krava čime uklanjamo prljavštinu sa kože, ubrzavamo cirkulaciju krvi a time i proizvodnju mleka. Za dobru negu kože, koja podrazumeva čišćenje i timarenje, potreban je određeni pribor u koji spadaju četke, češagija, komad čoje i čista krpa.

     Uprljani delovi čiste su najpre komadom sukna,  zatim se životinja četka prvo uz pa zatim niz dlaku. Za pranje slepljene dlake dobro je imati pri ruci sapun i rastvor kreolina. Četka služi za skidanje prašine sa kože.  U tu svrhu se ne smo koristiti češagija jer ona čupa dlaku i oštećuje kožu. Osnovna funkcija češagije je skidanje prljavštine sa četke.Čista krpa služi za brisanje sluzi koja oblaže oko i koja se iz njega neprestalno luči.Poželjno je da svaka krava ima svoj pribor, ili da se sa istim neguje što manji broj grla. Pribor za čišćenje i negu kože treba da bude smešten u poseban ormanić u staji, stim da ga treba povremeno dezinfikovati.

P.S.S Ruma 

dipl. inž. Pera Markić